Helen Mirren, alături de Chaplin şi Hitchcock
https://www.ziarulmetropolis.ro/helen-mirren-alaturi-de-chaplin-si-hitchcock/

Actriţa britanică Helen Mirren va fi recompensată cu cea mai înaltă distincţie – Fellowship – ce va fi acordată la gala de decernare a premiilor oferite de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), pe 16 februarie, la Londra.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2014

Actriţa britanică Helen Mirren va fi recompensată cu cea mai înaltă distincţie – Fellowship – ce va fi acordată la gala de decernare a premiilor oferite de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), pe 16 februarie, la Londra.

Recompensată deja cu Oscar şi cu BAFTA, actriţa Helen Mirren va primi acest trofeu în semn de recunoaştere pentru contribuţia ei extraordinară adusă industriei cinematografice, au precizat organizatorii galei BAFTA.

Printre actorii şi cineaştii recompensaţi de-a lungul anilor cu BAFTA Fellowship se numără nume precum Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery, Elizabeth Taylor, Judi Dench, Vanessa Redgrave şi Martin Scorsese.

„Aceasta este cea mai mare recompensă profesională pe care pot să mi-o imaginez, cu siguranţă una la care nu am visat niciodată pe vremea când eram elevă la Westcliff-on-Sea, în comitatul Essey. Faptul că m-am alăturat acelei liste de nume legendare este copleşitor”, a declarat Helen Mirren.

Helen Mirren, a cărei carieră în cinematografie a început în anii ’70, are o relaţie specială cu aceste premii britanice, fiind recompensată cu patru BAFTA, inclusiv unul pentru rolul din „Regina/ The Queen”, un rol care i-a adus şi premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă.

Deşi Mirren este deseori descrisă ca fiind cea mai respectată actriţă clasică a Marii Britanii, ea a fost mereu dispusă să iasă din zona sigură a convenţionalului, aşa cum poate fi observată în filme precum „Cal” şi „Monteriano”.

În ambele producţii, ea joacă roluri de femei mature îndrăgostite de bărbaţi mai tineri.

Helen Mirren

Helen Mirren a primit recent şi un premiu pentru întreaga carieră, la cea de-a 25-a gală a premiilor Academiei de Film Europene, în 2012

În vârstă de 68 de ani, actriţa britanică Helen Mirren („Age of Consent”,  „Calendar Girls”,  „Gosford Park”) a primit de-a lungul unei bogate cariere în film, teatru şi televiziune numeroase distincţii importante, inclusiv câteva premii Emmy şi BAFTA.

Mirren a fost recompensată în 2007 cu premiul Oscar pentru rolul din „Regina/ The Queen” şi a primit alte trei nominalizări la Oscar pentru rolurile din „The Madness of King George”, „Gosford Park” şi „The Last Station”.

Helen Mirren a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic în 2003.

Foto cu Helen Mirren – Cinemagia

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.