Help to Help Ukraine. Sprijin pentru cei care ajută refugiații din Ucraina
https://www.ziarulmetropolis.ro/help-to-help-ukraine-sprijin-pentru-cei-care-ajuta-refugiatii-din-ucraina/

Asistenţa umanitară are şi ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societăţii civile din România postdecembristă, 29 de organizaţii non guvernamentale formează nucleul unei intervenţii colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei şi copii.

Un articol de Ziarul Metropolis|5 august 2022

Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC) a sprijinit implementarea unui program rețea de suport pentru ca aceste organizații să colaboreze între ele și să poată susține nevoile reale ale refugiaților pe tot parcursul drumului lor prin România.

Mobilizarea ONG-urilor în această intervenție colaborativă a fost posibilă prin finanțarea venita din partea confederației globale CARE și coordonarea locală a Fundației SERA Romania cu sprijinul CARE France și FONPC.

O parte dintre echipele membrilor FONPC și voluntarii acestora acționează pe teren, la punctele de trecere ale frontierei, pentru a acorda sprijin imediat copiilor și familiilor marcate de experiența traumatică a războiului și a abandonării casei. Sprijinul oferit la punctele de trecere ale frontierei cu Ucraina sau cu Moldova a inclus oferirea de alimente neperisabile, mese calde, produse de igienă, medicamente, haine, cazare gratuită, consiliere juridică, psihologică, traducere, transport, orientare la graniță, dar și în orașe.

O altă parte a membrilor FONPC s-au organizat și primesc refugiați în centrele și spațiile amenajate în București / Ilfov și din țară: Tulcea, Galați, Baia Mare, Sighetul Marmației, Târgul Lăpuș, Suceava, Iași, Vaslui, Bacău, Satu-Mare și Timișoara, acordând cazare și masă, transport, suport medical, psihologic, juridic sau de prevenire a traficului de personae, precum și servicii de educație și asistență socială.

„La începutul războiului am stat zile întregi la vama Siret alături de oameni minunanți. Am simțit atunci, în zilele acelea de februarie și martie crâncen de reci, ce imensă forță are binele. Dar am și înțeles că, mai departe de acele momente de ușurare și inegalabilă conectare umană, pe acești oameni îi așteaptă un drum teribil de greu. Și că, de partea cealaltă, lanțul de ONG-uri care au făcut zid uman de primire la graniță, are nevoie, la rândul lui, de suport pentru a-i însoți pe acești oameni, așa cum au ei nevoie, în drumul lor prin România. Așa cum pompierii au avut grijă și de noi la graniță, să avem spațiu pentru asistență socială și psihologică, dar au avut grijă și de cei care veneau cu inima zdrobită în Romania, FONPC a susținut un proiect rețea de suport pentru cei care oferă servicii umanitare, astfel încât să se sprijine reciproc și să creeze împreună o rețea de ajutor integrat.” Daniela Maria Boșca, director executiv FONPC.

Numărul mare de copii și tineri, care au trecut granița din Ucraina și au rămas în România, au forțat găsirea unor soluții pentru o mai bună integrarea socială și educațională a lor. Astfel, pe lângă serviciile de cazare și masă, au fost dezvoltate o serie de servicii care să îi ajute să învețe limba română pentru a se putea înscrie în învățământul românesc (școli de vară, cursuri de limbă), dar și care să îi ajute să depășească trauma provocată de război (servicii de sănătate mintală). ONG-urile care oferă servicii copiilor au fost printre cele mai active în această criză a refugiaților.

Din echipa proiectului Help to Help Ukraine face parte și ucraineanca vorbitoare de limba română, Nataliya Petrovici, a cărei viață s-a schimbat radical în ultimele luni când a decis să se implice în coordonarea unor grupuri imense de Telegram, de mii de refugiați care au ajuns în România. Ea face legătura între serviciile oferite de rețeua colaborativă de ONG-uri sprijinită de FONPC și miile de mesaje care vin pe grupul de Telegram de la ucrainence care își caută joburi, case, locuri unde să-și lase în siguranță, traducători, servicii medicale sau sprijin legal.

„Ca să poți ajuta cu adevărat, trebuie să înțelegi cultura din care vin acești oameni. Și neapărat să-i simți, nu doar să-i înțelegi. Nu faptul că vorbesc ucraineană mă ajută să ajut, ci faptul că sunt ucraineancă. Nu am găsit încă, nici după atâtea luni, un kit de servicii de ajutor care să funcționeze pe termen lung. Pentru că oamenii sunt diferiți, dar mai ales diferiți de ei înșiși față de momentul când au ajuns în România. E nevoie de cineva care să stea lângă ei și să le adapteze oferta de servicii pe măsură ce nevoile lor se schimbă. Cel mai dificil ne este să ajutăm adolescenții. Pentru că ei sunt captivi în ecrane, singurul spațiu sigur și familiar în care se simt conectați cu ceilalți prieteni de vârsta lor. E un lucru bun, dar și o stare de fapt care ne împiedică să îi conectăm la noua realitate la care trebuie să se adapteze.” (Nataliya Petrovici, FONPC, interpret și mediator Help to Help Ukraine)


În sprijinul promovării proiectului, Olga Grebennik – ilustratoare și autoarea de cărți pentru copii în Ucraina, a desenat și va continua să deseneze pentru a face cunoscute acțiunile organizațiilor și oamenilor implicați în proiectul Help to Help Ukraine. Olga este autoarea cărții Jurnal de război, lansată și în România de Editura Seneca în luna iulie a acestui an. Olga a desenat ca să poată respira, în cele 8 zile petrecute în subsolul din Harkov împreună cu copiii și cățelul în martie 2022. Deasupra țipau sirenele și pământul se cutremura de explozii. Bloggerița, ilustratoarea și autoarea din Ucraina a trebuit să facă bagajul pentru ea, cei doi copii și câinele lor, să își abandoneze – în 10 minute – orașul cuprins de război. Și-a lăsat în urmă soțul și părinții, planurile și întreaga ei viață de până atunci.

Federația Organizațiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC) este principalul interlocutor specializat al statului în vederea elaborării şi redefinirii politicilor publice pentru asigurarea bunăstării copilului din perspectiva drepturilor copilului. Înfiinţată în anul 1997, FONPC există cu şi pentru membrii săi, aproximativ 100 de ONG-uri, și lucrează în strâns parteneriat cu donatorii, finanţatorii, cu autorităţile locale şi naţionale şi organizaţii neguvernamentale, organizaţii internaţionale, instituţii europene, societatea civilă, comunitatea şi cu alţi actori implicaţi în promovarea respectării Drepturilor Copilului.

Organizațiile și proiectele susținute prin CARE și implementate la nivel național de Fundația SERA România cu sprijinul CARE France și FONPC sunt: YouHub Association, Fundația FARA, Fundația ESTUAR, Asociația CARUSEL, Asociația ESPERANDO, Fundația Parada, Asociația de Ajutor AMURTEL România, Asoc Autism Baia Mare, Create Yourself Association, ECLER, The International Foundation for Child and Family, Asociația Q-ARTS, Asociația The Social Incubator, Asociația Buna Ziua Copii, Asociația ANAIS, Asociația Profesorii de Asistență Socială ASSOC, Asociația Civica Radauti, Asociația Hand across Romania, Fundația Inimă de Copil, Organizația Natională Cercetașii României, ALIAT, Society for Children and Parents, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Federația Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copii, Asociația Club Sportiv Olimpic Snagov, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, Fundația Star of Hope Romania, Fundația ELIBERARE, DGASPC Sector 1, DGASMB, DGASPC Sector 3, DGASPC Tulcea, DGASPC Suceava, DGASPC Maramureș, DGASPC Brașov.



19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.