Identitatea romă, în dezbatere la „Eu sunt actrița principală”
https://www.ziarulmetropolis.ro/identitatea-roma-in-dezbatere-la-eu-sunt-actrita-principala/

Reprezentarea romilor în mass-media, teatru şi film este tema primului episod, dintr-o serie de şapte, al emisiunii online „Eu sunt actriţa principală” , şi se va lansa joi, 17 decembrie, de la ora 19.00.

Un articol de Liliana Matei|17 decembrie 2020

Emisiunea va trata în fiecare episod tematici legate de arta, cultura și identitatea romă privite dintr-o perspectivă antirasistă și de autoreprezentare și va avea loc în format digital pe pagina de Facebook a companiei de teatru rom Giuvlipen (@giuvlipen). Tema primului episod se dorește a fi un răspuns la întâmplările recente, în care se dezbate caracterul rasist al unui discurs public.

Pentru că mediul artistic, dar și spațiul mediatic abundă de stereotipuri legate de identitatea romă, gazdele emisiunii – actrițele Zita Moldovan și Mihaela Drăgan – și-au propus să creeze un spațiu de exprimare pentru perspectiva romă prin implicarea specialiștilor și specialistelor rome în proiecte care dezbat propria identitate și istorie.

Invitații primului episod sunt dr. Margareta (Magda) Matache – cercetatoare și directoare a Programului de Studii Rome din cadrul Universității Harvard –, Andrei Șerban – actor, dramaturg, trainer și regizor rom, unul dintre fondatorii Macaz – Bar Teatru Coop., promotor al mișcării de teatru politic – și Adrian Petrache, finalist al sezonului actual al X-Factor, se vor concentra asupra manifestărilor rasismului în aceste medii și domenii artistice, vor vorbi despre cum se deconstruiește rasismul prin discurs și ce alte metode există pentru a combate prejudecățile și a inspira și reprezenta comunitatea romă.

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.

24
/09
/23

Insula Hydra. Soarele. Marea. Cel mai bun loc de unde poți privi luna. Iubire. Nebunie. Căutare. Depresie. Tristețe. Iubire. Sexualitate. Droguri. Sinucidere. Moarte. Artă. Iubire…