Ilie Mihali expune la Tempo Art
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilie-mihali-expune-la-tempo-art/

Ilie Mihali este un artist contemporan român re-locat în Anglia. Acesta expune o serie de picturi la Galeria Tempo Art, încă din 7 martie.

Un articol de Andrada Văsii|25 martie 2013

Ilie Mihali este un artist contemporan român re-locat în Anglia. Acesta expune o serie de picturi la Galeria Tempo Art, încă din 7 martie.

În filmele indiene există acele scene în care niște grupuri mari de figuranți dansează și cantă frenetic alături de personajul principal, ocupând întrega scenă și bombardându-ne simțurile. Acest personaj colectiv, alcatuit din numeroși dansatori și cântăreți, care evoluează exploziv, veniți de nicăieri – și dispărând tot într-acolo la finalul cântecului, în simbolismul dramaturgiei indiene nici măcar nu sunt efectiv un personaj. În economia piesei, ei nu contează. Aceste personaje fără nume simbolizează starea sufletească a personajului principal și trăirile interioare intense ale acestuia.

În estetica occidentală, pentru a simboliza aceste realități interioare, cel mai adesea au fost folosite obiectele neînsuflețite, ridicate la rangul de simbol sau de suport al proiecțiilor psihologice.

Ilie Mihali a optat pentru tehnica bollywodiană, a personajului-stare sufletească în două dintre lucrările din această expoziție. Cele două lucrări au aceași abordare asupra realităților antagonice pe care o întâlnim și în filmele regizorilor din noul val românesc. Este atitudinea contemporanului creativ, vexat și stupefiat, o atitudine ce pledează în favoarea unei toleranțe uriașe și a unui umanism concret.

Ilie Mihali este absolvent al Universității de Arte și Design Cluj-Napoca și are un master în ceramică de la Universitate de Arte București, iar acum locuiește în Ipswich, Anglia de mai bine de 10 ani.

Info:

Galeria Tempo Art: Strada George Constantinescu nr 3, București; Complexul Upground, intrarea B; [email protected]; (004).0752.099.994

Credit foto: Pascal Gravot-Haeberli

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.