IN DEBT WE ART, documentarul lui Daniel Popa, la Festivalul „25 de ore de teatru non-stop“ de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-debt-we-art-documentarul-lui-daniel-popa-la-festivalului-25-de-ore-de-teatru-non-stop-de-la-sibiu/

Producţie a Doctor’s Studio, documentarul IN DEBT WE ART va beneficia de două proiecţii în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului „25 de ore de teatru non-stop“ de la Sibiu. Festivalul este unul maraton, cele două evenimente fiind programate duminică, 26 aprilie, la orele 6.00 (Atrium) şi respectiv 14.00 (Librăria Humanitas Sibiu).

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2015

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Am profitat de înțelesurile diferite pe care cuvântul DATORIE le are în limba română (responsabilitate, obligație, credit, credință, serviciu, onoare) și am încercat să aflu ce datorii – materiale, financiare, dar mai ales morale – au creatorii de teatru independent, ce îi face să se trezească dimineața în România de astăzi, ce datorii au față de ei, față de arta lor, public, societate sau stat. – Daniel Popa

Este pentru prima dată când, în contextul unui proiect coerent și consistent, cele mai importante voci ale scenei independente românești de teatru împărtăşesc cu publicul larg, dar și cu propriii colegi, din vasta lor experiență personală, diverse sisteme de valori, planuri distincte și metode, idei, strategii, contacte, sau, pur și simplu, sfaturi omenești.

Publicul larg nu ştie nimic despre întregul proces prin care independenții au ajuns să reprezinte o piață în continuă creștere. Nici despre ce trebuie să faci dacă vrei să produci.

Cât de stabilă este această piață în crestere? Cine sunt producătorii independenți? Cum sunt ei, ce abilități și calități trebuie să ai ca să ajungi un „jucător” important? Cât de mult sau cât de puțin îți trebuie ca să reușești? Unde găsești resursele? De ce o faci, când alegi să o faci? De ce nu reușești, când nu reușești?

Acestea și alte întrebări își găsesc răspunsurile în documentar – o călătorie culturală prin scena teatrală independentă contemporană, dezvoltată în jurul cuvântului DATORIE.

NOTA AUTORULUI (sau legendă)

În România, teatrul a fost introdus abia la începutul secolului al XIX-lea, ca amuzament importat de nobilii care ajungeau la Paris și își permiteau să vadă o piesă de teatru la Comedia Franceză. S-a răspândit rapid din curțile exclusiviste ale celor bogați în spații dedicate teatrului.

Prima companie de teatru independent a fost fondată în 1852. Teatrele independente sau private erau deja în competiție cu teatrele de stat în anii ’40. După care, orice noțiune de independență a dispărut odată cu instalarea comunismului. Cu toate acestea, numărul teatrelor de stat a crescut de la 14 în 1949, la 52 în 1989.

După 1989, ca urmare a lipsei unei agende privind teatrul și arta, în general, în România, numărul studenților de la actorie a crescut de la 4 la 60. Dacă adăugăm și universitățile private care, an de an, au produs încă și mai mulți absolvenți, atunci se explică de ce piața a fost inundată de profesioniști care nu aveau unde să își facă meseria. C

u un număr limitat sau blocat de locuri în teatrele de stat, absolvenții au fost cumva obligați să găsească ei înșiși o soluție pentru lipsa de planificare, lipsa de perspectivă și lipsa de previzibil din deciziile ministerului culturii și cultelor.

Așa s-a născut mișcarea teatrală independentă românească: o armată de actori, regizori, scenografi, coregrafi rămași în afara sistemului teatral românesc de stat, și care, treptat, au fost nevoiți să profeseze în baruri, cluburi, cafenele și, în cele din urmă, în spații dedicate teatrului independent. După ani de luptă, această mișcare s-a transformat, treptat, într-un fenomen imposibil de ignorat.

Au fost de acord să vorbească cu mine despre datoriile lor:

Ana Mărgineanu, Andreea Duță, Andrei și Andreea Grosu, Bogdan Sărătean, Cătălin Neamțu, Chris Simion, Cinty Ionescu, Cristina Modreanu, Florin Piersic Jr., Gianina Cărbunariu, Ilinca Manolache, Jean Lorin Sterian, Marta Bănescu, Laurențiu Bănescu, Lia Bugnar, Marcel Iureș, Maria Manolescu, Marius Manole, Mihaela Sîrbu, Nicoleta Lefter, Ovidiu Mihăiță, Peca Ștefan, Teodora Herghelegiu, Tudor Aaron Istodor, Vera Ion, Vlad Logigan, Vlad Zamfirescu, Victor Scoradeț, Voicu Rădescu și Adrian Titieni.

IN DEBT WE ART este un documentar cu buget zero, bazat pe o idee de Paul Bargetto.

IN DEBT WE ART – INFO

Regie și montaj: Daniel Popa

Director de Imagine: Ioana Burtescu

Operator second: Florin Costache

Grafică: Amandine Bănescu

Efecte speciale: Cristian Ioan Gutău

Editor sunet: Alin Zăbrăuțeanu

Producție: Marta Bănescu

Foto şi video: IN DEBT WE ART – doctorsstudio.org

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.