In memoriam Valentin Nicolau: „Aplauze pentru Lena”, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-valentin-nicolau-aplauze-pentru-lena-la-tvr-2/

Dacă este luni, este teatru tv. Casa de Producţie TVR vă invită să păstraţi un moment de aducere aminte pentru scriitorul si dramaturgul Valentin Nicolau,i fostul şef al Televiziunii Române, plecat dintre noi în urmă cu un an, pe 13 ianuarie 2015. TVR 2 difuzează în această seară, de la ora 20.10, spectacolul „Aplauze pentru Lena”, de Valentin Nicolau.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2016

A trecut un an de când scriitorul Valentin Nicolau nu mai este printre noi. Mesajul fiicei sale, Ana Nicolau, este, probabil, cel mai personal mod prin care ni-l putem aduce aminte:

„Purta puloverul cenuşiu pe care i-l alesesem cadou de Crăciun, cu două săptămâni înainte. L-am văzut apoi sfâşiat, la spital, de cei de pe ambulanţa care l-a adus. Niciodată nu-l nimeream la cadouri, mai ales de Crăciun. Voia totul şi totuşi nimic. Avea totul deja. Visam să-i iau un pick-up, să ascultăm împreună colecţia lui de viniluri care aduna praf de atâţia ani.”

Am crescut cu muzica lui din maşină, cu Cat Stevens pe drumul de mare. În ziua aia vroia să-mi dea un nou disc şi-i spuneam că mi-l dă degeaba, n-am la ce să-l ascult. Nu am întrebat nici măcar ce era. Îmi spune, îţi pun pe facebook, asta era noua lui pasiune, îmi făcea daruri pe facebook, melodii, poze, aşa comunicam. Aşa cum ani la rând, precum tatăl din basme, îmi aducea cadouri din toată lumea, de la păpuşi ruseşti şi statui africane, până la icoane şi frunze de măslin din grădina Ghetsimani. De cărţi nu mai spun. Nu ştiu ce-a văzut pe chipul meu în ziua aceea că a venit la mine acolo, în bucătăria biroului de 2 m pe 1, şi m-a strâns în braţe zâmbind. Transpirase, puloverul era umed la subraţ şi m-am retras uşor, neobişnuită cu asemenea afecţiuni, mai ales în public.Ne-am despărţit pe holul întunecat al editurii, el cobora la maşină, pleca la o întâlnire, eu mă duceam să citesc emailuri printre suspine. Când l-am văzut din nou în seara aia, nu mai era(…) – Ana Nicolau

„APLAUZE PENTRU LENA” de Valentin Nicolau

Producție a teatrului ArtEmotion din Oradea.

Preluare din cadrul Festivalului Național de Teatru Independent.

În distribuţie: Mirela Lupu, Sebastian Lupu.

Foto: Valentin Nicolau – facebook

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.