Începe Pelicam, cel mai verde festival de film din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-pelicam-cel-mai-verde-festival-de-film-din-romania/

Documentare despre mediu şi oameni în premieră naţională, întâlniri cu regizori străini, proiecţii de film în aer liber, mult peşte şi aer blând de vară, ateliere creative, concerte, expoziţii şi o comunitate de oameni iubitori de film şi de natură – un şir de experienţe care vor avea loc timp de 4 zile la Tulcea, pentru că de joi, 20 iunie, începe Pelicam, singurul festival de film din România dedicat mediului înconjurător.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2019

Programul de filme include cele mai recente documentare de mediu, atent curatoriate, prezentate în premieră națională la Tulcea.

Proiecțiile de film și evenimentele vor avea loc în 4 locații din Tulcea, între 20 și 23 iunie: Centrul Cultural “Jean Bart”, Muzeul Avramide, Piața Civică și malul lacului Ciuperca (Pelicamp – campingul festivalului). Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Gala de Deschidere

Documentarul The Human Element / “Elementul uman”, va deschide oficial festivalul Pelicam vineri, 21 iunie, proiectat în premieră națională de la ora 20:00 la Centrul Cultural “Jean Bart”, în cadrul Galei de Deschidere Pelicam 2019. Ceremonia de deschidere va începe la ora 19:30. Produs de unul dintre cei mai renumiți fotografi de mediu din lume: James Balog, documentarul “The Human Element” este o invitație vizuală de a conștientiza efectele schimbărilor climatice la nivel global.

Pelicam Talks: dezbateri cu regizori și cercetători străini

Pelicam Talks, discuțiile pe teme de mediu cu publicul Pelicam au devenit o parte esențială a festivalului în ultimii ani. 3 mari tematici vor fi dezbătute la ediția de anul acesta, la finalul unor proiecții de film relevante, la care vor participa invitați de renume: specialiști în ingineria mediului, regizori de film preocupați de natură, precum și fondatori ai unor asociații din România implicate în protejarea mediului și educarea pe această temă (Reper 21, Greenpeace România) și jurnaliști de investigație (Rise Project). Toate dezbaterile vor avea loc la Centrul Cultural “Jean Bart”, locație centrală a festivalului, astfel: Schimbări Climatice / Climate Change: sâmbătă, 22 iunie, de la ora 13:30; Agricultura Intensivă / Intensive farming, tot sâmbătă, 22 iunie, de la ora 15:30; respectiv Pădurile și resursele lor / Forests and their resources, discuție programată duminică, 23 iunie, de la ora 13:45.

Instalație artistică pe malul Lacului Ciuperca, pentru a încuraja reciclarea

O instalație artistică în formă de pește, la umplerea căreia poate contribui oricine: atenție, peștele se hrănește doar cu plastic! se va găsi pe plaja Lacului Ciuperca, aproape de campingul Pelicam, unde au loc proiecții de film în fiecare seară de la ora 21:30, organizate cu sprijinul Cinemobilului – Caravana Cinematografică.

Atelier de ECO-Fashion cu Glamour România

Ioana Ilie & Mihai Ghiduc (Glamour Romania) invită iubitorii de fashion la un workshop special despre provocările actuale ale industriei textile, sâmbătă, 22 iunie, de la ora 15:00 la Casa Avramide – locație centrală a festivalului. Participanții vor afla cum pot influența pozitiv starea naturii prin stilul personal și ce informații sunt utile atunci când își aleg hainele, pentru a contribui la o modă sustenabilă. Glamour România este primul titlu de presă de calitate tipărit 100% pe hârtie din surse sustenabile.

Descoperim orașul Tulcea prin povești, pe bicicletă: TOORA de Tulcea

Cei care ajung la festival au posibilitatea de a descoperi pe bicicletă orașul Tulcea și secretele lui într-un mod cu totul special: descarcă aplicația Questo și aleg traseul “Căpitanului Bidon”. Următorul pas e să rezolve indiciile cu ajutorul telefonului și deblocheze astfel povești despre locurile prin care merg, multe dintre ele neștiute de locuitorii orașului, într-un joc de explorare urbană a orașului Tulcea. Traseul este oferit gratuit și durează aproximativ două ore. Pentru o plimbare mai plăcută, alegerea unei biciclete la preț special se face din punctul de închiriere aflat în spatele gării Tulcea.

Concert COMA

Coma, una dintre cele mai cunoscute trupe de pe scena alternativă românească, va susține un concert în cadrul festivalului sâmbătă, 22 iunie, de la ora 21:30, în Piața Civică. Trupa sustine platforma Uncut.ro – o inițiativă a Greenpeace Romania care pune la dispoziția publicului un mix ambiental de sunete reale înregistrate în pădurile virgine din România  (reunite în albumul intitulat Uncut), cu scopul de a promova un viitor în care să avem păduri mai multe și mai bune decât cele de astăzi. Folosind sunetele uncut.ro, Coma a realizat acum 2 ani piesa „Cel mai frumos loc de pe pământ”.

ECO Pelicam

Anul acesta, în zona de food asigurată de festival se vor folosi doar ambalaje biodegradabile si compostabile (ex: tacâmuri, veselă). Vor fi amenajate spații de colectare selectivă pentru ca resturile organice (alimentare) și materialele biodegradabile să fie diferențiate de restul tipurilor de deșeuri. Acestea vor fi ridicate de la festival și compostate utlerior cu sprijinul Biodeck România, unul din obiectivele Pelicam pentru ediția 2019 fiind compostarea integrală a deșeurilor organice.

Atelier de reciclare pentru copii

Duminică, 23 iunie, de la ora 10:00, la Casa Avramide, va avea loc o activitate pentru copii, sub îndrumarea ilustratoarei Zelmira Szabo, prin care reciclatul devine distractiv. Copiii sunt așteptați să vină cu hârtii nefolositoare din casă (bilețele, chitanțe, ambalaje etc.), iar împreună le vor transforma în colaje. După atelier, va urma o expoziție cu lucrările copiilor.

Foto: Pelicam – www.pelicam.ro

 

 

 

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.