Începe SPOTLIGHT – Festivalul Internațional al Luminii‏
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-spotlight-festivalul-international-al-luminii%e2%80%8f/

În perioada 23-25 aprilie, Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCUB le vor prezenta locuitorilor capitalei centrul oraşului într-o lumină nouă. Prima ediţie a Spotlight Festival le oferă bucureştenilor o experienţă inedită prin transformarea uneia dintre cele mai circulate zone ale oraşului într-un traseu spectaculos, în care lumina şi tehnologia joacă rolurile principale.

Un articol de Petre Ivan|22 aprilie 2015

SPOTLIGHT – Festivalul Internațional al Luminii‏ / Calea Victoriei și Centrul Istoric vor fi gazda a 16 instalații de artă, printre care se numără proiecte prezentate în cadrul celor mai mari festivaluri de acest gen din Europa, dar și lucrări realizate de artiști români.

Alături de spectacolele captivante ale celor 16 instalații de artă, care vor fascina cu siguranță trecătorii, iluminatul arhitectural și sesiunile de video-mapping pregătite de artiștii invitați vor aduce un plus de magie festivalului, însuflețind fațadele clădirilor de pe acest traseu.

Astfel, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Odeon, Cercul Militar Național, Palatul CEC și Muzeul Național de Istorie vor prinde viață și vor completa perfect spațiile expoziționale ale galeriei-gigant în aer liber.

Un alt element inedit al festivalului este expoziția de fotografie rezultată din campania„Lumină pentru România”, derulată de Asociația Free Miorița.

Scopul campaniei este acela de a descoperi școli și oameni care nu au electricitate și de a le duce lumină prin instalarea de sisteme cu panouri fotovoltaice.

După lăsarea întunericului, expoziția „Lumină pentru România” va fi iluminată de o instalație realizată din becuri opaiț și felinare.

Deschiderea oficială a Spotlight Festival va avea loc joi, 23 aprilie, de la ora 20.00, și va fi marcată de un concert exploziv susținut de Robin and the Backstabbers și Alternosfera, pe Strada Franceză din Centrul Istoric.

Instalațiile vor putea fi vizitate în fiecare zi a festivalului, în intervalul orar 20.30-00.00 și accesul este gratuit.

CloudPhoto2_Doug_Wong CLOUD-Singapore5 evoluon-copy3 IMG_8090 LPW-Praha1

Foto: SPOTLIGHT – spotlightfestival.ro.

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.