Îngerul din noi poate fi salvat?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ingerul-din-noi-poate-fi-salvat/

Una dintre cele mai bune comedii care se poate vedea pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti este ”20 de minute cu îngerul” de Alexandr Vampilov, poartă semnătura regizorală inconfundabilă a lui Felix Alexa şi spune o poveste despre bunătatea care, uneori, poate provoaca suspiciuni.

Un articol de Georgiana Ene|28 martie 2018

Spectacolul își are punctul de plecare într-un clișeu simplu– o dimineață după o petrecere într-o cameră de hotel, într-un oraș de provincie din Rusia, unde doi bărbați mahmuri fac un real efort de supraviețuire, în lipsa unui… strop de alcool. Gabriel Răuță și Alexandru Conovaru redau fidel criza marcată atât de lipsa alcoolului și a banilor și caută cu disperare o soluție.

Aceștia compun tabloul camerei de hotel și a situației disperate prin gesturi simple într-o tonalitate comică, susținuți de prezența vecinilor lor: un violonist (Bogdan Colteț) și cuplul de tineri îndrăgostiți (Anghel Damian și Irina Ștefan) Li se alătura menajera (Mihaela Teleoacă) și salvatorul lor (Dan Tudor), care prin gestul lui – acela de a le oferi bani – stârnește indignare.

Povestea aparent comică despre alienarea pe care o provoacă banii făcând oamenii suspicioși față de orice acțiune dezinteresată, în profunzime real de dureroasă, pe care o prezintă Felix Alexa, este despre slăbiciunea și neîncrederea oamenilor, despre bunătate – oare mai există?, într-o perfectă armonie cu ilustrația muzicală- text și scenografie sugestivă. Situațiile comice absurde și dialogul viu provoacă râsul spontan al spectatorilor.

Felix Alexa ghidează subtil spectatorul în demonstrația mai puțin intelectuală a protagoniștilor în substratul întâmplărilor, fără forțări de sens sau simbolistica inutilă. Spectacolul dobandește astfel claritate, impune ideile prin soluții simple și are o poezie aparte generată de replicile savuroase susținute de muzica special aleasă de regizor.

Apariția tinerei femei în dezbaterea violentă a vecinilor și încercarea acesteia de a oferi o altă perspectivă situației este ca o ancoră de care bărbatul binevoitor se agață. Emoția pură și simplă pe care aceasta o transmite prin simpla apariție în transpunerea în pielea personajului cu adanci vibrații “reprezintă o parabolă despre lumea dezumanizată în care trăim, o comedie cinică despre cum ne-am sălbăticit sufletele, fără să ne dăm seama. Și tocmai acest amestec fascinant de umanitate dezlănțuită, aflată în criză, și o puritate umană ce nu poate părea astăzi normală, ci doar „îngerească”, creează imaginea reală a lumii în care trăim, plină de confuzie și contraste. Dar oare „îngerul” aflat în fiecare din noi poate fi, totuși, salvat?” (Felix Alexa).

”20 de minute cu îngerul”

de Alexandr Vampilov

Regie și light design: Felix Alexa

Scenografie: Andrada Chiriac

Distribuție: Dan Tudor, Gabriel Răuță, Alexandru Conovaru, Mihaela Teleoacă, Bogdan Cotleț, Anghel Damian, Irina Ștefan

Foto: 20 de minute cu îngerul – Mihaela Marin, Teatrul de Comedie

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.

26
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii în cadrul Galei de premiere, care a avut loc la cinematograful "Florin Piersic". Marele câștigător al celei de-a șaptea ediții Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetățeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câștigat trofeele "Cel mai bun film" și "Cel mai bun scenariu".

26
/10
/15

Lansarea oficială a celei de-a 25-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) a avut loc, vineri seară, la Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB), evenimentul fiind marcat prin prezenţa unor personalităţi din domeniul cultural, care au vorbit despre festival şi spectacolul de deschidere, "Mein Kampf".

24
/10
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz are loc în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Si anul acesta au fost invitați artişti cu abordări muzicale spectaculoase, cu povești şi perspective inedite.

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

23
/10
/15

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată" îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite aflăm sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

23
/10
/15

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.