Întâlnire la București cu Evgheni Vodolazkin, marea revelație a literaturii ruse actuale
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalnire-la-bucuresti-cu-evgheni-vodolazkin-marea-revelatie-a-literaturii-ruse-actuale/

Luni, 5 octombrie, ora 19, sunteţi invitaţi la lansarea romanului ,,Soloviov şi Larionov”, un eveniment la care vor participa, alături de Evgheni Vodolazkin, Teodor Baconschi, Mihail Vakulovski şi Denisa Comănescu.

Un articol de Liliana Matei|4 octombrie 2015

Marti, 6 octombrie, ora 19: întâlnire cu Horia-Roman Patapievici și Evgheni Vodolazkin într-o ediție specială „Înapoi la argument“.

Ambele evenimente vor avea loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu și se vor încheia cu sesiuni de autografe acordate de Evgheni Vodolazkin.

Evgheni Vodolazkin s-a născut ăn 1964 la Kiev, unde și-a făcut studiile universitare. Este doctor in stiinte filologice, specialist in literatura rusa veche.

Din 1990 devine cercetator la Institutul Literaturii Ruse (Puskinskii Dom) din Sankt-Petersburg. Este autorul a peste o suta de lucrari stiintifice, a contribuit la elaborarea enciclopediei Cantec despre oastea lui Igor si a Bibliotecii literaturii Rusiei Vechi, precum si a lucrarii Cuviosii Kiril, Ferapont si Martinian din Belozersk.

În 1992, la invitația Universitătii din München, și-a aprofundat studiile de medievistică occidentală, tinand si cursuri de literatura rusa veche. In 1998 a organizat conferinta internationala „Cultura manastireasca: Orient si Occident“. In perioada 1998–2002 a fost (cu intreruperi) bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt, desfasurand o activitate de cercetare si publicand, in 2000, la München monografia Istoria universala a Rusiei Vechi. Din anul 2012 este redactor-sef al revistei Text si traditie, editata de institutul sau.

In paralel, incepe sa scrie literatura. Debuteaza in 2005 cu romanul Rapirea Europei. In 2009 publica romanul Soloviov si Larionov, care se bucura imediat de succes, fiind nominalizat la premiile Andrei Belii si Bolsaia Kniga (Marea Carte). In 2011 ii apare culegerea de studii si eseuri Instrumentul limbii.

In 2012 publica romanul Laur (Lavr; Editura Humanitas Fiction, 2014), care devine revelatia literara a anului 2013 in Rusia, fiind dublu castigator al Premiului Bolsaia Kniga – Premiul intai si Premiul cititorilor – si castigator al Premiului Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi). Tot in 2013, romanul a fost nominalizat pe lista scurta la premiile Nationalnii Bestseller (Bestsellerul National) si Russkii Buker (Booker Rus). Opera literara a lui Evgheni Vodolazkin este in curs de traducere in peste douazeci de tari.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.

19
/12
/22

În cartea sa „Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra”, jurnalistul Johann Hari a adunat experiență din 50.000 de kilometri parcurși pentru a sta de vorbă cu nu mai puțin de 250 de experți care studiază consecințele pierderii atenției și concentrării, ea a declarat că, potrivit studiilor sale, acum „suntem mai predispuși să scanăm și să trecem cu ușurință mai departe atunci când citim pe ecrane – ne trecem privirea rapid peste informații pentru a extrage ce avem nevoie".

18
/12
/22

Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Lecții de chimie” de Bonnie Garmus, apărut recent și în limba română, la Editura Nemira. Bestseller The New York Times, cartea a fost nominalizată pentru Waterstones Debut Fiction Prize și este în curs de ecranizare ca serial Apple TV, cu Brie Larson în rolul principal.