Întâlniri neîntâmplătoare: Nina Cassian o întâlnește pe Yvonne Hasan
https://www.ziarulmetropolis.ro/intalniri-neintamplatoare-nina-cassian-o-intalneste-pe-yvonne-hasan/

În toamna anului 1940, viitoarea poetă, compozitoare şi traducătoare Nina Cassian o întâlneşte pe băncile Liceului Evreiesc de Fete pe cea care va deveni artista, istoricul de artă şi profesoara Yvonne Hasan.

Un articol de Liliana Matei|13 decembrie 2019

Urmează o prietenie care va dura mai bine de 7 decenii și va traversa 4 schimbări de regim politic în România.

Toate aceste lucruri le-am aflat anul acesta, din documentarul „Distanța dintre mine și mine”, realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, și din expoziția retrospectivă vernisată la MNAC, curatoriată de Adrian Buga, cu lucrări din colecții particulare sau din colecția Ada și Alecu Solomon (nora și fiul artistei Yvonne Hasan).

Astfel, cele două prietene s-au „întâlnit” din nou anul acesta, de două ori: o dată în primăvară – filmul a fost lansat în luna martie în cinematografe iar expoziția a fost vernisata în aprilie.

A doua reîntâlnire este în paginile volumului II al antologiei „Nesupusele” (Editura Univers), apărut în acest noiembrie.

Este anul Cassian – Hasan, iar eu le aduc un omagiu cu aceste carnete de vise, de visuri, de jurnale și rețete, de notițe sau poezii sau pur și simplu de desene.

Întâlnirile neîntâmplătoare sunt și întâlnirile mele cu prietenii și toți cei pe care i-am cunoscut și am creat lucruri frumoase împreună.

Întâlnirile neîntâmplătoare sunt cele care ne îmbracă pentru toată viața. – Noemi Meilman

Ideea Carnetului de Vise si Visuri a încolțit în mintea inițiatoarei Noemi Meilman în urmă cu vreo doi ani, atunci când pe noptiera sa se adunaseră vreo 20 de carnețele de notițe, strânse de prin camerele de hotel în care s-a cazat de-a lungul timpului. „Carnetele respective erau destinate notării viselor mele dimineața, cum mă trezeam din somn” spune Noemi. „Într-o zi m-am gândit cum ar fi să fac un carnet în care să îmi notez și visele, dar și ideile și planurile de viitor? Poate fi și agendă, și listă de cumpărături, și jurnal, atâta vreme cât are foi veline și arată așa cum îmi doresc. Mi-am dorit ca scrisul să aibă caractere Bauhaus și mi-am mai dorit să fie un carnet demn de „Plăcerile lui Noe”.

Carnetele costă 48 de lei și pot fi achiziționate de pe Molecule-F și din showroom-ul Molecule-F din Strada Eremia Grigorescu nr. 4.

 

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.