Invitaţi şi evenimente speciale la festivalul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/invitati-si-evenimente-speciale-la-festivalul-ceau-cinema/

A mai rămas doar o săptămână până la debutul primului festival timişorean dedicat filmului european, care va aduce 5 zile de proiecţii şi evenimente speciale la Grădina de vară „Capitol”, Casa Artelor, AMBASADA, şi în proaspăt renovatul cinematograf din comuna Gottlob. Din 22 iulie, Ceau, Cinema ! (Festival de buzunar) va oferi cinefililor timişorenilor nu numai ocazia de a vedea filme premiate şi noi descoperiri cinematografice, ci şi de a întâlni câţiva dintre oamenii aflaţi în culisele platourilor de filmare.

Un articol de Petre Ivan|15 iulie 2015

Actorul principal din filmul Comoara (2015), Cuzin Toma, va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu publicul, după proiecţia filmului ce va avea loc sâmbătă, 25 iulie, de la ora 20, la Cinema Gottlob.

Filmul este proaspăt laureat al distincţiei Un certain talent la Festivalul de la Cannes şi spune povestea unui funcţionar dintr-o instituţie publică ce duce o viaţă aparent banală, până în ziua în care se hotărăşte să plece în căutarea unei comori. Dezgroparea legendarei comori prilejuieşte dezvăluirea unei poveşti despre România recentă, spusă cu umor, suspans şi candoare.

Cuzin Toma va participa la eveniment alături de soţia sa, Cristina Cuzin, care joacă la rândul ei în filmul Comoara.

Cu o carieră din care nu lipsesc filme proiectate la festivaluri internaţionale (Aferim, Câinele japonez), dar nici serialele de televiziune (Las fierbinţi), Cuzin Toma este unul dintre cele mai interesante nume ale generaţiei actuale de actori români. În cadrul Festivalului Ceau, Cinema!, el va mai fi prezent pentru întâlniri cu spectatorii şi după proiecţia altor două filme în care joacă: scurtmetrajul The Crossing (2010), proiectat vineri, 24 iulie, de la ora 17, la AMBASADA, unde publicul îl va reîntâlni şi pe actorul Boris Gaza, şi Aferim (2014), proiectat sâmbătă, 25 iulie, de la ora 22, pe Stadionul Gottlob.

Răzvan Georgescu, regizor al documentarului Paşaport de Germania (2014), va răspunde la întrebările publicului după proiecţia filmului său, care va începe sâmbătă, 25 iulie, de la ora 18, la Cinema Gottlob.

Filmul vorbeşte despre preţul scump pe care peste 200.000 de etnici germani l-au plătit, alături de familiile şi prietenii lor, către statul comunist român înainte de 1989 pentru a putea emigra în Germania federală. Răzvan Georgescu va participa şi la proiecţia filmului Testimonial (2008), programată pentru duminică, 26 iulie, de la ora 20, la Cinema Gottlob. Regizorul va mai vorbi despre filmele sale şi în cadrul sesiunii de dezbateri Ceau, cinema vs Filmul documentar, alături de regizorul de film Florin Iepan şi cronicarii de film Irina Margareta Nistor şi Lucian Maier, moderată de profesorul Lucian Ionică, autor al volumului Documentar şi adevăr.

Printre oamenii de film cu care publicul Festivalului Ceau, Cinema! va putea face cunoştinţă directă se mai numără regizorii

Andreea Vasile

Andreea Vasile

unui calup de filme bănăţene proiectat joi, 23 iulie, de la ora 18, în demisolul Casei Artelor.

În plus, actriţa Andreea Vasile, care e membră a juriului festivalului în acest an, va fi prezentă după proiecţia controversatului film De ce eu? (2015) de Tudor Giurgiu, sâmbătă, 25 iulie, de la ora 14, la Cinema Gottlob.

Printre surprizele pregătite de organizatorii Ceau, Cinema! se va mai numără şi prezenţa unui personaj esenţial din culisele filmului Chuck Norris vs Comunism, proiectat în premieră timişoreană în deschiderea festivalului, miercuri, 22 iulie, de la ora 22, la Grădina de Vară „Capitol”.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală și este primul festival din Timișoara dedicat filmului european.

A doua ediţie se va desfășura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015. Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la librăriile Cărtureşti (str. Mercy și Iulius Mall), la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8) și la AMBASADA, cu preţuri care încep de la 10 RON.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii și instituții locale.

Mai multe detalii şi programul complet  al festivalului sunt disponibile pe site-ul festivalului şi pe pagina de facebook.

Foto: Ceau Cinema, Andreea Vasile – ceaucinema.ro şi facebook.com/ceaucinema

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).