Ioana Nicolaie lansează volumul de poeme ”Lomografii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-nicolaie-lanseaza-volumul-de-poeme-lomografii/

Joi, 23 iulie 20015, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea volumului de poeme ”Lomografii” de Ioana Nicolaie.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2015

La eveniment vor participa, alături de autoare, Angelo Mitchievici, Marius Chivu și Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.

„Cărțile mele de versuri sunt povești. Au crescut pe un schelet narativ, s-au vertebrat epic, deși formal s-au folosit de artificiile stilistice ale poeziei. În Poza retușată am încercat să fixez contorsiunile unei povești de dragoste, în Nordul am vorbit despre copilărie, și trauma, și sentimentul de minoritar în ultimul deceniu de comunism, în Credința am încercat să-mi înțeleg mai bine trecutul faulknerian și convulsiv, iar în Autoimun am vorbit despre boală, maturitate și implacabil.”, spune poeta Ioana Nicolaie.

Fiecare poezie e, de fapt, un fragment al istoriei pe care o subîntinde. Prin urmare, orice antologare e aproape imposibil de făcut. Am operat totuși o selecție pe primul volum, căruia i-am adăugat și câteva texte inedite, pe cand Autoimun, de pildă, este inclus integral. Celelalte două cărți reiau antologia Cenotaf, apărută în anul 2006. – Ioana Nicolaie

„O autoare sobră de un subtil rafinament, ale cărei legături subterane dezvăluie o sensibilitateIoana Nicolaie atipică pentru timpurile noastre, de o originalitate frapantă.“ (Andrei Bodiu)

„O poetă cu o scriitură singulară la noi – o scriitură feminină, inteligentă, profundă, seducatoare și prietenoasă.“ (Marius Chivu)

Despre Ioana Nicolaie

Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud.

A publicat mai multe volume de versuri (Poză retuşată, Nordul, Credinţa, Cenotaf ), două romane (Cerul din burtă, O pasăre pe sârmă) şi literatura pentru copii (Aventurile lui Arik şi Arik şi mercenarii).

A fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award.

A fost inclusă în nouă volume colective româneşti şi în numeroase reviste şi antologii străine Selecţii din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria.

Foto: Ioana Nicolaie – facebook, Humanitas

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.