Ioana Palamar expune „Autoportret“ la Ateneul Tătăraşi din Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-palamar-expune-autoportret-la-ateneul-tatarasi-din-iasi/

Ateneul Tătăraşi şi Universitatea de Arte „G. Enescu“ organizează expoziţia „Autoportret“ aparţinând tinerei artiste Ioana Palamar.

Un articol de Andrada Văsii|14 iulie 2013

Ateneul Tătăraşi şi Universitatea de Arte „G. Enescu” organizează expoziţia „Autoportret” aparţinând tinerei artiste Ioana Palamar.

Ansamblul lucrărilor care face parte din proiectul „Aprofundarea sinelui” a fost gândit gradual, în sensul că presupune reprezentarea picturilor care înfăţişează ochi deschişi, respectiv autoportrete cu ochi deschişi, precum şi lucrări în care autoarea s-a reprezentat din semiprofil, apoi din profil cu ochii întredeschişi, închişi şi închişi.

Mâna – alt element artistic

Nu în ultimul rând şi mâna este considerată a fi oglinda sufletului. Poate că uneori ne acoperim chipul cu diverse măşti, înlăturând orice brumă de sinceritate, pe când mâna ne trădează cel mai bine caracterul, şi temperamentul, deoarece apare adevărată.

Tehnica de execuţie a acestor lucrări este foarte variată, deoarece presupune tehnica culorilor în ulei, colaj, encaustică etc. Suporturile utilizate sunt diversificate; s-a apelat la suporturi clasice, cum ar fi pânza, pfl-ul, sticla, dar şi la plastic, foaie de pergament etc.

Conceptul acestui proiect are în vedere contrastul exteriorizare – interiorizare; ochi deschis – ochi închis, deoarece se redau etapele de la starea de comunicare cu privitorul la etapa medie care semnifică un început de interiorizare şi de întoarcere înspre sine. Ulterior s-a recurs la ultima etapă de introspecţie şi de detaşare completă de spaţiul exterior.

Info:

Expoziţia va fi deschisă publicului spre vizitare până pe 30 august 2013.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.