Ion Caramitru, Ada Solomon și Alexandra Dariescu – premii speciale la Gala Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-caramitru-ada-solomon-si-alexandra-dariescu-premii-speciale-la-gala-radio-romania-cultural/

Actorul Ion Caramitru, producătorul de film Ada Solomon şi pianista Alexandra Dariescu sunt câştigătorii celor trei premii speciale ale celei de-a XVII-a ediţii a Galei Radio România Cultural, eveniment care va avea loc în această seară, la Teatrul Odeon.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2017

Ion Caramitru – director al TNB și președinte al  UNITER – va primi Premiul de Excelență „pentru tinerețea de spirit și de faptă a omului de teatru în calitate de actor, regizor, manager și eminent promotor al valorilor naționale și universale ale artei spectacolului”.

Premiul In Memoriam Iosif Sava îi va reveni pianistei Alexandra Dariescu. De la Albert Hall din Londra la Carnegie Hall în New York, românca Alexandra Dariescu a fermecat publicul meloman cu muzicalitatea sa naturală și cu o prezență de scenă captivantă.

Alexandra Dariescu a fost inclusă de International Piano Magazine în topul celor 30 de pianiști din lume sub 30 de ani care promit o carieră spectaculoasă.

Ada Solomon, primul producător din istoria cinematografiei românești care a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin („Tony Erdmann”), va primi Premiul Lux Mundi.

Membru al Academiei Europene de Film, Ada Solomon a mai produs „Aferim”, în regia lui Radu Jude, peliculă care a câștigat Ursul de Argint la Berlin. Ada Solomon este și deținătoarea unui Urs de Aur pentru filmul „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer.

Celor trei premii speciale li se vor adăuga alte nouă distincții pentru cele mai mari realizări culturale ale anului 2016.

Foto: Ion Caramitru, Ada Solomon și Alexandra Dariescu – facebook

Citiţi şi:
27
/11
/20

OAMENII MUZICII „A muntagna”, „muntele”, este numele dat de localnici Etnei, vulcanul ce domină Catania. Un munte de frumusețe și emoție a fost și Bellini în peisajul istoriei muzicii, chiar dacă nu a creat extrem de multe lucrări și a murit la nici 34 de ani. Sicilianul blond cu ochi albaștri a rămas unul din cei trei zei absoluți ai Bel canto-ului, alături de Rossini și Donizetti.

15
/11
/20

OAMENII MUZICII Romanticul ce a dat aripi expresivității pianului, Frédéric Chopin (1810-1849) a marcat ireversibil istoria  acestui instrument, fiind primul mare compozitor care i s-a dedicat exclusiv. Compozitor legendar, celebru ca pianist și în improvizație, a fost adorat în timpul vieții și a rămas fascinant și în posteritate.

31
/10
/20

Cei 15 ani ai Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo vor fi aniversați începând de sâmbătă, 31 octombrie, până pe 9 decembrie 2020, cu o serie de concerte transmise live din sălile de concerte din Brașov, Bușteni, Sibiu și București.

30
/10
/20

O celebrare excepţională în lumea artei – ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc. Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc.

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.