Ion Caramitru, Ada Solomon și Alexandra Dariescu – premii speciale la Gala Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-caramitru-ada-solomon-si-alexandra-dariescu-premii-speciale-la-gala-radio-romania-cultural/

Actorul Ion Caramitru, producătorul de film Ada Solomon şi pianista Alexandra Dariescu sunt câştigătorii celor trei premii speciale ale celei de-a XVII-a ediţii a Galei Radio România Cultural, eveniment care va avea loc în această seară, la Teatrul Odeon.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2017

Ion Caramitru – director al TNB și președinte al  UNITER – va primi Premiul de Excelență „pentru tinerețea de spirit și de faptă a omului de teatru în calitate de actor, regizor, manager și eminent promotor al valorilor naționale și universale ale artei spectacolului”.

Premiul In Memoriam Iosif Sava îi va reveni pianistei Alexandra Dariescu. De la Albert Hall din Londra la Carnegie Hall în New York, românca Alexandra Dariescu a fermecat publicul meloman cu muzicalitatea sa naturală și cu o prezență de scenă captivantă.

Alexandra Dariescu a fost inclusă de International Piano Magazine în topul celor 30 de pianiști din lume sub 30 de ani care promit o carieră spectaculoasă.

Ada Solomon, primul producător din istoria cinematografiei românești care a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin („Tony Erdmann”), va primi Premiul Lux Mundi.

Membru al Academiei Europene de Film, Ada Solomon a mai produs „Aferim”, în regia lui Radu Jude, peliculă care a câștigat Ursul de Argint la Berlin. Ada Solomon este și deținătoarea unui Urs de Aur pentru filmul „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer.

Celor trei premii speciale li se vor adăuga alte nouă distincții pentru cele mai mari realizări culturale ale anului 2016.

Foto: Ion Caramitru, Ada Solomon și Alexandra Dariescu – facebook

Citiţi şi:
30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.