Ion Vova 100 – evocarea unei mari personalităţi radiofonice, la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-vova-100-evocarea-unei-mari-personalitati-radiofonice-la-teatrul-metropolis/

Teatrul Naţional Radiofonic continuă proiectul, de înaltă ţinută artistică, inaugurat recent cu un real succes: „Ne auzim la… Metropolis”. Luni, 2 octombrie 2017, la ora 11.00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti (strada Mihai Eminescu nr. 89) va avea loc o întâlnire de suflet, în care va fi evocată personalitatea excepţională a regizorului Ion Vova, la 100 de ani de la naştere.

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2017

Vor fi audiate înregistrări din Fonoteca de aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, fragmente reprezentative din creaţia radiofonică a maestrului Ion Vova.

Interpretează:  Grigore Vasiliu-Birlic, Sanda Toma, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Alexandru Giugaru, Carmen Stănescu, Damian Crâşmaru, Tudorel Popa, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Sandu Sticlaru, Dumitru Furdui, Neli Coman, Mihai Ionescu, Ion Igorov, N. Stroe, Mircea Crişan, Sorina Dan, Virginia Mirea, Florin Piersic, Manuela Ciucur, Adina Popescu, Horia Şerbănescu, Radu Zaharescu, Tamara Buciuceanu Botez, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Nicu Constantin, Cristina Stamate, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru,  Radu Beligan, Ion Lucian, Rodica Popescu Bitănescu, Eugen Cristea.

Regia artistică: Ion Vova. Regia de montaj: Dana Lupu. Redactori: Irina Soare şi Domnica Ţundrea. Coordonator de proiect: Mihai Lungeanu.

Maestrul Ion Vova rămâne o personalitate marcantă a Societăţii Române de Radiodifuziune, un regizor cu o carieră artistică prodigioasă, încununată de numeroase premii şi distincţii.

Născut la 30 septembrie 1917, supranumit de către presa de specialitate „Domnul Radio„, absolvent în 1943 al Academiei de Muzică şi Artă Dramatică, secţia de Actorie, clasa Ion Manolescu, ulterior actor la numeroase companii particulare (conduse de Sică Alexandrescu, Lucia Sturdza-Bulandra, Dina Cocea, Grigore Vasiliu-Birlic), dar şi la Teatrul Naţional din Bucureşti, maestrul Ion Vova a fost angajat în 1952 ca regizor la Societatea Română de Radiodifuziune, domnia-sa fiind colaborator încă dinainte, la transmisiunile teatrale în direct, realizate din clădirea Colegiului „Sfântul Sava”. Astfel că, din cei 93 de ani de viaţă, peste şase decenii s-au împletit cu istoria Societăţii Române de Radiodifuziune şi cu destinul Teatrului Naţional Radiofonic.

Maestrul Ion Vova şi-a legat indisolubil numele de teatrul la microfon, de emisiunile educative pentru copii şi de programele de divertisment „Ora veselă”, realizând, de asemenea, producţii de teatru muzical, spectacole de estradă, colaborând cu numeroase generaţii de actori şi punând în undă titluri aflate azi în Fonoteca de aur a Teatrului Naţional Radiofonic.

Numeroase distincţii au încununat o carieră artistică prodigioasă: Premiul Asociaţiei Umoriştilor din România în 1991 pentru activitate creatoare în domeniul emisiunilor de comedie, Premiul Asociaţiei oamenilor de ştiinţă – scenarii ştiinţifice (1994), Premiul UNCER – creaţii radiofonice în Fonoteca de aur (1999), Premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic, acordat la Gala UNITER din anul 2001, Titlul de excelenţă al Culturii Române (2001), Diplomă de fidelitate faţă de Radio România – 50 ani (2002).

Azi, la împlinirea a 100 de ani de la naştere, socotim o onoare să ne amintim cu drag de Nenea Vova, aşa cum îl numeam noi, colegii, cu infinit respect profesional şi profundă admiraţie umană. Dumnezeu să-i ocrotească memoria eternă, presărată numai cu flori, iubire şi zâmbete!

Foto: Ion Vova 100 – evocarea unei mari personalităţi radiofonice – facebook

19
/06
/15

Sezonul al doilea al serialului "Detectivii din California/ True Detective" va fi difuzat în premieră, în România, la televiziunea HBO, luni, de la ora 20.00, primul episod al noii serii putând fi urmărit din aceeaşi zi şi pe HBO GO, fără abonament. HBO România va difuza începând din 22 iunie, în fiecare luni, de la ora 20.00, câte unul dintre cele opt episoade ale serialului "Detectivii din California II/ True Detective II".

19
/06
/15

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), desfăşurat între 12 şi 21 iunie) a împrăştiat culori proaspete peste seculara cetate Hermannstadt. Artele spectacolului deţin din nou supremaţia, oraşul devenind o imensă scenă.

19
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător al trofeului pentru cel mai bun lungmetraj românesc de debut la TIFF, unde a fost prezentat recent în premieră, deşi avea anunţată lansarea în 2014, „Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase, ar putea trece drept o încercare proaspătă în peisaj.

18
/06
/15

Străzile orașului vor fi inundate de sunete și culori în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În zona pietonală Nicolae Bălcescu, în Piața Mică și Piața Mare, dar și la Muzeul Astra, spectacole de pe trei continente vin în fața publicului cu statui vivante, baloane zburătoare cu apă, dansuri amerindiene și muzică indiană.

18
/06
/15

Festivalul internaţional de film de animaţie Anim’est întâmpină vacanţa şi dă startul la joacă şi la relaxare, în Braşov. Copiii sunt invitaţi cu mic, cu mare, la Minimest, secțiunea care le este dedicată, unde vor fi răsfăţaţi cu filme şi surprize, în ultimul weekend din luna iunie.

18
/06
/15

Pe lângӑ un lineup de excepţie curatoriat de pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban, a patra ediţie a Bucharest Jazz Festival continuӑ seria de evenimente conexe inauguratӑ anul trecut la Hanul Gabroveni. Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now’s the Time – Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie.

18
/06
/15

Abia trecuse de jumătate lunii aprilie când s-a întâmplat primul an fără Gabriel García Márquez. Undeva pe la sfârșitul lui martie am rămas ca Aureliano Buendia copil în pragul ușii din bucătărie și am zis: va veni cineva. De ce am zis eu așa?

18
/06
/15

Teatrul ODEON și Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului prezintă premiera primului spectacol din cadrul proiectului Surorile Heddei curatoriat de Cristina Modreanu și susținut de Ibsen Scholarship. Premiera spectacolului are loc vineri, 19 iunie, următoarele reprezentații fiind programate pe 25 și 27 iunie.