Joc și Senzualitate, temele explorate de filmele ShortsUP, pe 20 și 21 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/joc-si-senzualitate-temele-explorate-de-filmele-shortsup-pe-20-si-21-martie/

Ediţia de primăvară ShortsUP propune două seri de scurtmetraje provocatoare despre tabuurile care definesc culturile lumii. Vineri, 20 martie şi sâmbătă, 21 martie, de la ora 22.30, publicul bucureştean va descoperi limbajul cinematografic al atracţiei la Cinema PRO.

Un articol de Liliana Matei|14 martie 2015

Mecanica iubirii, temeiul fascinației umane permanente, va fi explorată de filmele ShortsUP în două tematici curajoase: joc și senzualitate. Atracția magnetică desfiinţează regulile pentru a lăsa loc libertăţii totale, tărâm perfect pentru testarea limitelor. Calupul Joc va fi deschis vineri de scurtmetrajul Jocul ei (r. Armen Antranikian, SUA, 2015), thriller despre dependențe și vicii emoționale.

Aventura unui cuplu ce ocolește plictiseala prin experimente controversate devine testul suprem pentru o relație aparent solidă. În Inimă de Ciocolată (r. Harrison Atkins, SUA, 2014), descoperirea sexualităţii este subiectul unei comedii hilare, selectată la South by Southwest Film Festival şi proiectată în seară de sâmbătă.

Secțiunea dedicată Senzualității expune frumusețea corpului uman, într-o colecție de scurtmetraje atractive pentru ochi. Imaginația totală eliberează adevăratele idealuri estetice – dimineața mohorâtă a unui orășel gri devine fantezia lascivă a femeii ce transformă transportul în comun în propria-i mașinărie senzuală. Animația În tramvai (r. Michaela Pavlátová, Franța/ Republica Ceha, 2012), selectată la Oscar și premiată la Annecy International Animated Film Festival 2012, va provoca privirile cinefililor pe parcursul serii de vineri.

Tot despre senzualitate vorbește și Cremă de caramel (r. Anna Colomer, Spania, 2014), în programul de sâmbătă. Un experiment vizual care transpune un desert inocent într-un ideal hedonist. Plăcerea e combustibilul care alimentează fericirea umană, indiferent de formă, așa cum simțurile ne definesc identitatea într-o lume a emoțiilor.
Programul proiecțiilor ShortsUP va fi diferit în serile de vineri și sâmbătă, dar echilibrat sub forma ficțiunilor, animațiilor, comediilor sau documentarelor care pun la încercare ochiul și imaginația spectatorilor.

INFO

Biletele și abonamentele  ShortsUP pot fi achiziționate în avans din rețeaua Eventim (online sau în magazinele partenere) la prețul de 25 lei/ seară sau la 40 lei/abonament până vineri, 13 martie, ora 00.00.

Începând cu 14 martie, biletele vor putea fi achiziționate la prețul de 30/seară sau 50 lei/abonament. În limita locurilor disponibile, se vor putea achiziționa bilete și în serile evenimentului, la prețul de 40 lei/ seară și 60 lei/abonament.

*Ediția de primăvară ShortsUP se adresează publicului peste 18 ani. Patru ore de filme scurte premiate propun o definiție sinceră și esențială a iubirii. Următorul eveniment ShortsUP, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, va avea loc în primul weekend al lunii iulie.

 

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.