Josef Koudelka, legenda fotografiei, vine la Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/josef-koudelka-legenda-fotografiei-vine-la-garantat-100/

Unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, Josef Koudelka, este, pe 10 noiembrie, invitatul lui Cătălin Ştefănescu într-o ediţie specială Garantat 100 %.

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2013

Unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, Josef Koudelka, este, pe 10 noiembrie, invitatul lui Cătălin Ştefănescu într-o ediţie specială Garantat 100 %.

Josef Koudelka, omul care a surprins imaginile crunte ale invaziei sovietice din Praga anului 1968, cel care ani de zile a fost cunoscut drept „Fotograful Anonim” rememorează duminică noaptea, în emisiunea de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, momentele dramatice pe care le-a trăit, dar şi impactul pe care acestea l-au avut asupra vieţii şi carierei sale.

Invitatul lui Cătălin Ştefănescu s-a născut în 1938, în Moravia, în fosta Cehoslovacie. Din copilărie, visul lui era să devină fotograf. A cules şi a vândut fragi, pentru a-şi putea cumpăra primul aparat de fotografiat. A ajuns, însă, inginer de aeronave.

Dar pasiunea pentru fotografie a fost mult mai puternică, astfel că a abandonat totul la un moment dat, pentru a deveni fotograf profesionist.

În 1968, era la Praga. Tocmai se întorsese din România, cu o zi sau două în urmă. Uniunea Sovietică a invadat Cehoslovacia, în încercarea de a opri Primăvara de la Praga. Josef Koudelka a făcut peste 5000 de fotografii în acele zile. Imaginile au făcut înconjurul planetei.

Dacă s-ar fi ştiut cine era autorul lor, viaţa sa şi a familiei sale ar fi fost într-un real pericol. I s-a spus, aşadar, „Fotograful Anonim”. Târziu, după câţiva ani, după ce s-a refugiat în Anglia, Koudelka a putut să povestească public despre evenimentele crunte de la Praga. De atunci, cariera sa internaţională şi lucrările sale au devenit subiect de legendă.

Josef Koudelka si Catalin Stefanescu

Josef Koudelka, alături de Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%

„Invitatul nostru e unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, un reper în istoria fotografiei. Acum a revenit în România, pentru a lansa albumul Invazie 68, care conţine fotografii din timpul ocupării capitalei cehoslovace de către trupele Pactului de la Varşovia”, explică realizatorul TVR conjunctura fericită datorită căreia Josef Koudelka calcă pragul studioului Garantat 100%.

Argumentele ce recomandă această ediţie sunt cu atât mai puternice cu cât celebrul fotograf a refuzat participarea la emisiuni de televiziune atât în Cehia, ţara sa de origine, cât şi la televiziuni importante, precum BBC. Vine, însă, duminică, 10 noiembrie, la TVR 1.

Info:

Emisiunea poate fi văzută şi la TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

Foto credit: Garantat 100%, Josef Koudelka

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.