„La Cenerentola”, basmul și în operă
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-cenerentola-basmul-si-in-opera/

Sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18.30, Opera Braşov vă invită să vizionaţi online, în transmisiune directă, spectacolul cu opera bufă „La Cenerentola” de Gioachino Rossini.

Un articol de Liliana Matei|6 aprilie 2021

Opera a fost prezentată pentru prima dată la Roma în Teatro Valle, pe 25 ianuarie 1817. Inspirați  de celebra poveste a lui Charles Perrault, compozitorul și libretistul Jacopo Ferretti au creat o poveste muzicală ce îmbină deopotrivă lirismul, comedia și virtuozitatea vocală specific stilului rossinian.

Libretul a fost creat în 22 de zile, iar muzica în doar 24 de zile, acest mod rapid de a compune demonstrând, ca și  în opera „Bărbierul din Sevilla”, geniul și deosebita inventivitate muzicală a lui Rossini.

Prima reprezentație nu a avut mare succes la public. Rossini a avut răbdare, știind că vitalitatea partiturii va cuceri mai târziu ascultătorii. Rolurile fiind extreme de bine conturate păstrează,  în general, linia personajelor propuse de Perrault.

Mama vitregă și surorile au un puternic caracter comic, subliniat evident în scriitura muzicală. Ariile personajelor principale sunt ample, cu melodii inspirate, iar scenele de ansamblu ale finalurilor de act sunt deosebit de complexe, dar fermecătoare totodată, create în binecunoscutul  stil rossinian.

Distribuția:

Angelina – Asineta Răducan

Don Ramiro – Liviu Iftene

Dandini – Valentin Marele

Don Magnifico – Dan Popescu

Clorinda – Valentina Mărgăraș

Tisbe – Sonia Hazarian

Alidoro – Marian Rește

Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Carmen Dobrescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.

Spectacolul va fi transmis, online, în direct, pe pagina de Facebook a Operei Brașov și pe canalul oficial de YouTube și va putea fi urmărit gratuit! De asemenea, spectacolul beneficiază de subtitrare în limba română.

 

 

29
/09
/21

Festivalul Enescu 2021 a prezentat 53 de lucrări în premieră românească și trei lucrări în premieră mondială. Printre acestea, se află și Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru a celebra cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu. Au fost prezentate în premieră românească patru opere și mai multe lucrări vocal simfonice de Stravinski, Cura și Enescu (oratoriul Strigoii).

27
/09
/21

La invitația organizatorilor, Zoli TOTH va cânta la inaugurarea Pavilionul României la EXPO 2020 Dubai, cel mai mare eveniment mondial de recunoaștere culturală și de promovare a relațiilor internaționale prin artă, cultură, știință, inovație și viziune. Celebrul muzician român va susține mai multe concerte, primul fiind chiar pe 1 octombrie 2021, ziua deschiderii Expoziției mondiale.

27
/09
/21

Duminică, 3 octombrie 2021, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Ambasada Statului Israel în România invită publicul la Concertul Extraordinar „Jerusalem of Gold”, spectacol dedicat intrării în Noul An evreiesc 5782. Concertul va avea loc în aer liber la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” din București (Str. Arhitect Hârjeu nr. 61), începând cu ora 19:00.

27
/09
/21

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 2 octombrie, începând cu ora 18:30, spectacolul „Carmen” de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. Pentru această reprezentație publicul spectator o va putea urmări pe mezzosoprana Emanuela Pascu invitată în rolul titular și pe tenorul Teodor Ilincăi în rolul Don José.

23
/09
/21

Cunoscutul actor Vlad Ivanov, în calitate de povestitor; premiera românească a operei „Strigoii” de George Enescu, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea; Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de faimosul dirijor Daniele Gatti și cu pianistul Jean Yves Tibaudet ca solist sunt câteva din principalele oferte ale zilei la Festivalul Internațional George Enescu.

17
/09
/21

Astăzi începe de-a 7-a ediție a Danube Rock Sounds, festivalul de rock din Galați, ce are loc între 17 și 19 septembrie pe Plaja Dunărea. Este primul eveniment important organizat pe plaja recent inaugurată și promite o atmosferă de neuitat și multă distracție.

17
/09
/21

Tiberiu Soare se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio în concertul de sâmbătă, 18 septembrie, din cadrul seriei Concerte și Recitaluri de la Ateneul Român. Solista acestui concert este Alisa Weilerstein, una dintre cele mai apreciate violonceliste ale zilelor noastre. În program vor fi lucrări de Ceaikovski (Serenada pentru orchestră și coarde și Variațiunile rococo pentru violoncel și orchestră) și Haydn (Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră).

17
/09
/21

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București deschide Stagiunea Centenară, intitulată simbolic „Opera 100”, cu spectacolul „Tosca” de G. Puccini, invitat special fiind celebrul bas-bariton Sir Bryn Terfel. Cele două reprezentații vor fi programate în zilele de 1 și 3 octombrie, începând cu ora 18:30. Alături de cel mai mare bas-bariton din lume, în distribuțiile celor două spectacole se vor regăsi nume sonore ale primei scene lirice a țării.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.