La Gaudeamus se vor lansa, miercuri și vineri, cărți scrise de actori: Paul Chiribuță și Ion Chelaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-gaudeamus-se-vor-lansa-miercuri-si-vineri-carti-scrise-de-actori-paul-chiributa-si-ion-chelaru/

Miercuri 21 noiembrie, la ora 18.30, lect.univ.dr. PAUL CHIRIBUŢĂ lansează cartea ACTORUL, UN OM PE POTRIVA ÎNCHIPUIRII. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo. Actorul, un om pe potriva inchipuirii – Reperele unei evolutii „Ca sa pot scrie, dupa ce am incercat toate metodele, a trebuit sa-mi inchipui […]

Un articol de |19 noiembrie 2012

Miercuri 21 noiembrie, la ora 18.30, lect.univ.dr. PAUL CHIRIBUŢĂ lansează cartea ACTORUL, UN OM PE POTRIVA ÎNCHIPUIRII. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo.

Actorul, un om pe potriva inchipuirii – Reperele unei evolutii

„Ca sa pot scrie, dupa ce am incercat toate metodele, a trebuit sa-mi inchipui ca pagina alba este o scena goala pe care sunt obligat sa intru. Pe o scena goala am mai mult curaj sa intru decat pe o pagina alba. Pentru mai multa siguranta am adaugat si imperativul obligat, pentru a preveni orice incercare de corijare a intentiei initiale, de catre o personalitate ca a mea, obisnuita sa ocoleasca obstacolele. Pentru finalizarea operatiunilor premergatoare mai era necesar sa descopar echivalentele intre cuvant si gestul facut pe scena, intre o propozitie si o situatie scenica, intre o fraza si constructia unei scene si intre un capitol al cartii si un act al unui spectacol.”

Astfel isi incepe Paul Chiributa cel mai recent volum publicat de ABI Fundatie printr-un proiect editorial finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Regizor, membru UNITER, membru in Fundatia pentru Teatru si Film Tofan, in prezent lector universitar la UNATC Bucuresti si consultant artistic la Teatrul de Comedie Bucuresti si Teatrul National Targu-Mures, Paul Chiributa, prin aceasta carte, instruieste si stimuleaza actorii spre perfectionare si evolutie continua.

http://evolutia-actorului.abi-f.ro/

 


 

vineri 23 noiembrie, la ora 12.00, actorul ION CHELARU lansează volumul … DIN EPOCA DE AUR. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo, standul Editurii Semne

 

… priceperea lui Ioan Chelaru de a aborda subiecte mari este remarcabilă ca şi în drama cu subiect roman „Camillus” (Dialoguri dramatice – Ed.Phobos – 2007), unde nu detaliile despre „cel de-al doilea fondator al Romei”, salvatorul ţării alături de ilustrele gâşte din Capitoliu la invazia galilor (39o, î.C), ci controversa dintre democraţie şi dictatură, dintre libertate şi totalitarism sunt semnifi cative. Dicţiunea politologică este impecabilă şi piesa, în totalitate, este mai curând scenariul unui fi lm cu subiect rarisim împrumutat din Titus Livius. Despre Camillus care pune dictatura în locul republicii s-a scris foarte puţin. Capaci tatea esenţială a lui loan Chelaru, absolut histrionică, este de a se adapta fără eforturi oricărui stil. După shakesperiada din „Yorick”, parodia soresciană din „Marea călătorie” şi stilul eroico-istoric din „Camillus”, Ioan Chelaru ne oferă o compoziţie pe tema „obsedantului deceniu”, despre instalarea comunismului în România, sovietizarea societăţii, colectivizarea agriculturii, etc. în „…din epoca de aur”. Dibăcia dicţiunii în toate aceste „exerciţii de stil” este remarcabilă pentru că autorul împrumută doar stilul, nu şi ideile. Mircea Ghiţulescu – Istoria Literaturii Române – Dramaturgia – Editura Academiei Române, 2oo7

http://www.libris.ro/literatura-romana/-din-epoca-de-aur-lumea-pe-dos–ioan-chelaru-SEM606-1502-43-5–c7510–p601264.html

 

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă