La liber, la Teatrul Masca
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-liber-la-teatrul-masca/

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a şasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediţiei este „Ăştia o să ne plătească nouă pensia?!”

Un articol de Liliana Matei|21 martie 2024

„Să vorbim pe bune despre noi”, Teatrul Masca lansează o invitație deschisă către public în vederea participării – alături de personalități cheie ale mediului cultural, social și politic al Capitalei – la o serie de dezbateri performative, sincere și pe bune, despre teme de actualitate și provocatoare.

Primul sezon „La liber” îl are ca moderator și curator pe Alex Tocilescu, scriitor și publicitar de notorietate, om al orașului și vocea Teatrului Masca pentru această stagiune.

„Ideea acestor discuții nu e să găsim adevărul și la final să fim cu toții mai luminați, ci dimpotrivă, să vorbim despre lucrurile care ne bântuie și, poate, să plecăm de-aici cu niște neclarități noi în cap,” explică Tocilescu.

Până acum, întâlnirile „La liber” au abordat următoarele teme: ,,În orașul ăsta nimănui nu-i pasă de oameni”, „Cu atâta corectitudine politică nu mai poți să faci nicio artă”, „Suntem cel mai mișto popor nașpa” „With a little help from my friends”, respectiv „Scandal în teatru”.

Joi, pe 28 martie, discuția va porni de la modul de gândire de tip „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!” cu referire la puntea dintre generații.

„Sigur, nu-i nimic nou aici; bătrânii zic dintotdeauna despre tineri că sunt obraznici, prost-crescuți sau de-a dreptul „proști”. Dar dacă au și ei pe undeva puțină dreptate? Sau n-au? Pentru că nu știu, i-am invitat pe niște bătrâni care au mai mult de-a face cu tinerii să ne spună cum stă treaba cu ei, dacă generația care vine e cea mai nasoală ever, sau cea mai faină, sau dacă e o generație ca oricare generație, care face niște vâlvă o vreme, dar după aia intră în câmpul muncii și-și face credite și se îmburghezește și devine și ea, la rându-i, conservatoare”, dă startul la dezbatere Alex Tocilescu.

Alături de el vor participa la discuție invitații: Denisa Cotor (Gen, știri și Gen, Revistă), Diana Filimon (Gen, știri), Răzvan Bucur (strateg la Saatchi&Saatchi), Georgiana Sârbu (profesoară de Română la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu și scriitoare).

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile. Rezervarea locului se poate face prin:

– email la [email protected];

– completarea formularului de pe www.masca.ro (pagina evenimentului);

– direct la casa de bilete a Teatrului Masca.

Rezervarea devine validă după primirea unei confirmări.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.