La limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski – teaser video
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-limita-de-jos-a-cerului-de-igor-cobileanski-teaser-video/

La limita de jos a cerului este o dramă dulce-amăruie despre un Sancho Panza, nu despre un Don Quijote.

Un articol de Andrada Văsii|22 septembrie 2013

La limita de jos a cerului este o dramă dulce-amăruie despre un Sancho Panza, nu despre un Don Quijote. 

Viorel este un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv.

Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă.

La limita de jos a cerului – un film apreciat

The Hollywood Reporter nota: „Scris de renumitul cineast al Noului Val, Corneliu Porumboiu (Camera d’Or pentru „A fost sau n-a fost?”), şi de regizor, filmul este un studiu de caracter în pași domoli, punctat de momente de umor negru, în care, în stilul obișnuit al Noului Val, greșelile dar și bunele intenții ale personajelor se răsucesc încet, ca un laț, în jurul gâtului protagonistului”.

La limita de jos a cerului

,,La limita de jos a cerului” este o dramă dulce-amăruie despre un Sancho Panza, cu Igor Babiac.

E despre viața cotidiană a unui anti-erou care are de înfruntat circumstanțe și nu aventuri, e despre Viorel, un mărunt traficant de droguri dintr-un orășel de provincie din Republica Moldova.

Viorel încă locuiește cu mama lui, i se înroșesc urechile când se înfurie și lasă zilele să treacă într-un „laissez faire” continuu, în stil moldovenesc. Cu Gâscă, prietenul lui, se implică în mici afaceri cu droguri, în timp ce îl ajută să zboare cu un deltaplan care nu pare niciodată să funcționeze cum trebuie; și se îndrăgostește de Maria.

Această existență aparent fără griji se precipită și îl găsește pe protagonistul nostru prins în propria lui incapacitate de a lua decizii, făcându-l să-și dea seama că a venit momentul să crească și să se poarte ca un adult.

Naivitatea cu care fură, ca și cea cu care iubește, nevoia lui continuă de a da un sens vieții lui prin ceilalți, nepăsarea cu care lasă timpul să treacă pe lângă el și, în final, credința că a zbura înseamnă a cădea, sunt doar câteva dintre micile drame care transformă poezia prozaică a vieții lui într-o poveste despre strădania de a lua în piept, în felul lui, întâmplările vieţii de zi cu zi.

Filmul îi va purta pe spectatori într-o lume vizitată extrem de rar în cinematografia contemporană, într-o țară împărțită între dorința de se deschide către Occident și rămășițele sale din epoca sovietică.

Povestea din spatele filmului

La limita de jos a cerului a primit o finanțare de 1.282.395 de lei din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidenței la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.

Filmul a fost selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, în competiția East of the West (2013) și la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia (2013).

Citiţi şi: La limita de jos a cerului – filmul lui Igor Cobileanski în cinematografe

Igor Cobileanski declara: ,,Scenariul original al filmului „La limita de jos a cerului” a fost scris de Corneliu Porumboiu și acesta a fost, probabil, unul dintre cele mai „problematice” aspecte pentru mine, la nivelul emoțional, pentru că îmi închipuiam că spectatorii se vor gândi la filmele lui când îl vor vedea pe al meu și-l vor compara cu ele.

Am avut noroc de un scenariu scris cu foarte mult talent, de un producător foarte dedicat, de o echipă tehnică profesionistă și de un director de imagine experimentat. Toate acestea împreună au făcut ca filmul să existe și, cel mai important, mi-au dat curajul să trec peste lipsa de încredere pe care o implică un debut.”

Sight & Sound nota: „Rareori un personaj principal a fost portretizat cu atâta acuitate, simpatia inițială a publicului fiind subminată progresiv de înțelegerea faptului că acesta acționează mult dincolo de normele morale și de rutina încălcării legilor. În timp ce cunoștințele și prietenii lui sunt ocupați cu micile lor trădări și mișmașuri, Viorel îi urmărește îndeaproape, folosindu-se de informațiile pe care le deține pentru a ajunge la fata de care e obsedat.

Dezvăluind cu atâta precizie consecințele fiecăreia dintre acțiunile protagonistului, filmul scoate la iveală egoismul aproape psihotic al lui Viorel”.

Foto credit: La limita de jos a cerului (foto sus – Igor Cobileanski, Ela Ionescu și Igor Babiac), Cinemagia

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

04
/07
/17

 „Sunt tenace, încăpăţânată, entuziastă, impulsivă, sunt, în fine, o femeie. O femeie care a ştiut să câştige succesul şi a cărei viaţă poate fi redusă la trei cuvinte: muncă, dragoste şi fantezie” – Gina Lollobrigida. Fermecătoarea divă a cinematografiei italiene împlineşte, astăzi, 91 de ani.

03
/07
/17

Unul dintre cele mai îndrăznețe seriale ale anului, „Will”, o dramă neconvențională care urmărește povestea celei mai faimoase personalități din lume, William Shakespeare, va avea premiera în România, pe 13 iulie, de la ora 22.00, la postul de televiziune TNT.

01
/07
/17

În cadrul Festivalului Internațional de Film BUZZ CEE, desfășurat la Buzău, în perioada 4 - 9 iulie 2017, publicul va avea posibilitatea de a viziona integrala Nae Caranfil, în prezența îndrăgitului regizor. Doritorii vor putea urmări pe marele ecran filmele regizate de acesta în perioada 1993 - 2016, în ordine cronologică.

30
/06
/17

„Tu ai pus degetul pe rană şi, în plin comunism, ai îndrăznit să arăţi că orice formă de cenzură e dezgustătoare” – fragment dintr-o scrisoare deschisă pentru Lucian Pintilie pe care Andrei Şerban a citit-o la lansarea noii ediţii a volumului „Bricabrac” (Editura Nemira).

29
/06
/17

Unul din cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, „Planeta Petrila”, regizat de Andrei Dăscălescu, va putea fi văzut în premieră la Timişoara în deschiderea celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie.

28
/06
/17

Vineri, 30 iunie 2017, se lansează în cinematografele din România filmul de acțiune „Baby Driver” - un thriller exploziv, cu trei câștigători de Oscar în distribuție: Kevin Spacey, Jamie Foxx şi Paul Williams. Avându-l drept protagonist pe Ansel Elgort, producția Sony Pictures realizată de Edgar Wright ridică adrenalina la maximum prin curse palpitante de mașini, o poveste atipică de dragoste și o coloană sonoră atemporală.

28
/06
/17

„(...) e suficient să urci o stradă pentru ca, întorcînd capul, să ţi se deschidă o privelişte ce-ţi taie respiraţia... E ca într-o gravură de Escher, unde te aştepţi să vezi oameni mergînd cu capul în jos pe străduţa de dedesubt. (...)” – Alex Leo Șerban. Îndrăgitul criticul de film ar fi împlinit, astăzi, 58 de ani. În amintirea lui Leo publicăm (via liternet.ro) una dintre nenumăratele și savuroasele sale impresii de călătorii (scrisori)

26
/06
/17

„Toţi avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună şi mândrie, până la invidie, egoism şi ură, de la lene şi gelozie, până la ignoranţă, poftă şi necunoaştere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în altul, sunt pedepsite (...) iar scopul final al acestei judecăţi supreme este reinstaurarea echilibrului între toate” – Dorel Vișan. Actorul născut la Tăușeni, județul Cluj, pe 25 iunie 1937, a împlinit 80 de ani!

26
/06
/17

De numele cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” scrisă de către arhitectul Dan Manea se leagă mai multe premiere. Ultima noutate absolută pentru piaţa cărţii din România este faptul că o carte despre oamenii, istoria şi arhitectura unui oraş a inspirat un film!

23
/06
/17

A apărut în cinematografele din România ,,Povestea iubirii”, un film în care iubirea și scrisul salvează vieți, un bătrân evreu încă le poartă pică nemților, iar un băiețel se crede Mesia.

23
/06
/17

Ron Howard a fost confirmat ca regizor al spin-off-ului "Star Wars" dedicat personajului Han Solo. Regizorul laureat al premiului Oscar îi înlocuiește la timona filmului pe Phil Lord și Christopher Miller, la care Disney a renunțat în această săptămână, deși au fost implicați în producție timp de șase luni.