Leonardo da Vinci, Greta Garbo & Sartre – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/leonardo-da-vinci-greta-garbo-sartre-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… în urmă cu 562 de ani (pe 15 aprilie 1452) s-a născut Leonardo da Vinci, artist, om de ştiinţă şi inventator, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai Renaşterii? Pentru a nu vă strica această minunată zi, vă prezentăm pe scurt doar 10 curiozităţi despre Leonardo da Vinci:

Un articol de Claudiu B.|15 aprilie 2014

1. Leonardo da Vinci a lăsat în urma sa mai puţin de 30 de tablouri, unele dintre ele neterminate. A lăsat însă şi sute de desene, schiţe şi pagini de note.

2. Era un perfecţionist veşnic nemulţumit de lucrările sale, cărora le găsea în permanenţă defecte. Acesta este şi motivul pentru care a lăsat atât de puţine picturi.

3. Deşi specialiştii nu au identificat încă nicio sculptură realizată de Leonardo, se ştie că acesta a realizat câteva lucrări în timp ce era ucenic în atelierul lui Verrocchio, lucrări care nu s-au păstrat.

4. Părinţii săi nu erau căsătoriţi. Dacă nu ar fi fost un copil nelegitim, poate că Leonardo nu ar fi intrat ca ucenic la atelierul lui Andrea del Verrocchio şi nu ar fi devenit artist. Mama sa se numea Caterina şi era slujnică în casa tatălui viitorului artist, Ser Piero da Vinci.

5. Hârtia era foarte scumpă pe atunci şi greu de procurt. De aceea Leonardo a fost nevoit să folosească fiecare centimetru al paginilor sale, pline de notiţe înghesuite.

6. Leonardo era vegetarian, un lucru foarte ciudat pentru epoca în care trăia.

7. A fost printre primii artişti italieni care a înlocuit tempera pe bază de ou cu vopselele pe bază de ulei, putând în acest fel să lucreze mai mult timp la un tablou.

8. „Cina cea de Taină”, marea frescă realizată de Leonardo, a început să se degradeze la scurt timp după ce a fost terminată. Motivul? Leonardo nu a folosit tehnicile tradiţionale (culori pe bază de apă aplicate pe tencuiala umedă), preferând culori de ulei pe peretele tratat cu o substanţă de invenţie proprie, în care pusese mastic şi răşină.

9. Leonardo da Vinci a inventat sau a desenat planuri şi schite pentru nenumărate maşinării şi aparate. Telescopul însă nu era unul dintre ele, cum nu erau nici roata dinţată, roata cu clichet, scripetele sau şuruburile, care existau deja.

10. Prescurtarea numelui său nu este Da Vinci, cea folosită fiind Leonardo, pentru că Da Vinci înseamnă pur şi simplu „originar din oraşul Vinci”.

 * * * * *

Tot într-o zi de 15 aprilie:

1755: Poetul, jurnalistul și lexicograful britanic Samuel Johnson a publicat la Londra „Dicționarul limbii engleze”.

1896: Ceremonia de închidere a primei ediții a Jocurilor Olimpice Moderne, Atena, Grecia.

1912: Vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord numai 770 vor supraviețui.

1918: Bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă a fost declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România.

1947: Înființarea Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

1949: Înființarea Filarmonicii „Gheorghe Dima” din Brașov.

1949: Are loc premiera dramei „Bălcescu” de Camil Petrescu.

1998: Lansarea oficială a canalului HBO, în București.

 * * * * *

S-au născut

1452: Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer și arhitect italian renascentist (d. 1519)

1707: Leonhard Euler, matematician și fizician elvețian (d. 1783)

1873: Henry James, scriitor american (d. 1916)

1938: Claudia Cardinale, actriță italiană

Leonardo

1949: Alla Pugaciova, cântăreață rusă

1966: Samantha Fox, cântăreaţă şi actriţă engleză

Cine nu îşi aminteşte de voluptoasa Samantha Fox, cea care ne încânta urechile prin anii ’80 cu piesa „Touch me”? Ei bine, acea Samanthă Fox a împlinit astăzi 48 de ani. Nici vorbă de bătrâneţe, dacă ne gândim la colega ei de breaslă, Alla Pugaciova (ohoo!), marea divă a URSS-ului cu ani în urmă, născută şi ea tot într-o zi de 15 aprilie şi ajunsă la cea de-a 65 primăvară-vară a vieţii.

1959: Emma Thompson, actriță engleză

  * * * * *

S-au stins din viaţă

1765: Mihail Lomonosov, savant, poet și filolog rus (n. 1711)

1865: Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite (n. 1809)

1942: Robert Musil, romancier austriac (n. 1880)

Leonardo

1980: Jean-Paul Sartre, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (refuzat) (n. 1905)

1990: Greta Garbo, actriță suedeză (n. 1905)

Foto cu Leonardo da Vinci, Greta Garbo & Sartre – wikipedia

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.