Lia Manţoc, la Nocturnele TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/lia-mantoc-la-nocturnele-tvr-1/

„Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri” – Lia Manţoc. Echipa emisiunii Nocturne are plăcerea şi onoarea să prezinte luni, în ultima ediţie a sezonului, un artist excepţional, care, de obicei, nu dă interviuri. Marina Constantinescu a reuşit, după mulţi ani, să aducă la TVR 1 lumea scenografei Lia Manţoc, un om care şi-a creat întreaga carieră plecând de la libertatea interioară. Ediţia Nocturne a cărei invitată este Lia Manţoc se difuzează pe 20 iunie, de la 00.15, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2016

Şi-a construit întreaga carieră punând pe primul loc libertatea interioară. Scenografa Lia Manţoc este invitata Marinei Constantinescu la Nocturne. Ediţia poate fi urmărită luni, 20 iunie, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Povestea ei de viaţă începe simplu, complet diferit de ceea ce avea să urmeze în viaţa ei. O tânără din Caracal pleacă spre Bucureşti, pentru a da admiterea la Institutul Nicolae Grigorescu. Avea cu ea doar talentul la desen, moştenit de la mama, şi nicio idee despre ce înseamnă scenografia.

Lia Manţoc

Lia Manţoc

„Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri”, îşi face artista portretul în câteva cuvinte.

Întreaga viaţă a Liei Manţoc a stat sub semnul întâmplării. Ceea ce s-a dovedit un lucru excepţional pentru ea a fost să treacă în plan secund greutăţile, frigul şi neajunsurile unei epoci în care doar creaţia putea umple astfel de goluri: „Tot timpul căutam. Pentru că nu era nimic. Am făcut costume chiar şi din perdele vopsite”, spune scenografa.

De-a lungul timpului, Lia Manţoc a provocat, a intuit şi a visat alături de mari regizori: Vlad Mugur, Cătălina Buzoianu, Andrei Lia ManţocŞerban, Tompa Gabor, Silviu Purcărete şi mulţi alţii.

Lia Manţoc nu este un invitat comod. Ca amfitrion, trebuie să ştii mai multe lucruri decât îşi poate aminti ea. Pentru că ea, Lia, a uitat de trecut uitându-se la viitor. În plus, modestia caracteristică marilor valori o va înfrâna mereu să vorbească despre propria persoană. – Marina Constantinescu

Întâlnirea dintre Marina Constantinescu şi Lia Manţoc are loc în Nocturne, pe 20 iunie, de la 00.15, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Ediţia poate fi revăzută tot la TVR 1 marţi, 21 iunie, de la 17.00.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook.

Foto: Lia Manţoc, Nocturne –  facebook.com/NocturneTVR.

24
/11
/15

Sâmbătă, 28 noiembrie, de la 11:00 la 17:00, la Grădina Verona are loc #Colectiv Delivery, un târg creativ în urma căruia încasările sunt donate integral în beneficiul răniților din Colectiv.

24
/11
/15

Marți, 24 noiembrie, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit în premieră sunetul unic al Violei organista. Un instrument aproape fantastic, extrem de inedit, existența lui fiind, în sine, un act artistic. Recuperat din schițele lui Leonardo da Vinci, instrumentul a fost salvat de la condiția de proiecție teoretică și adus la cea de realitate „consumabilă”.

24
/11
/15

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează la Muzeul „Vasile Pogor”, în perioada 25 noiembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, expoziţia memorială „Uliţa Teodorenilor”, dedicată celor doi fraţi, Ionel şi Alexandru Oswald Teodoreanu (Păstorel).

24
/11
/15

Redis Consult SRL în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, a organizat Luni, 23 noiembrie 2015, începând cu orele 11.00, la sediul Structurii de economie sociala- Valoris CAD SRL, str Apulum nr 1, Brasov, o conferinţă de presă pentru diseminarea informatiilor cu privire la activitatile desfasurate pana acum în cadrul proiectului „VALORificarea oportunităţilor de insertie pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile, prin integrarea în Intreprinderi Sociale VALORIS”(ID:144616)

23
/11
/15

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) este una itinerantă şi va debuta duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19.00, cu proiecţia a şase scurtmetraje care au ca temă criza refugiaţilor.

23
/11
/15

Vineri, 27 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio prezintă Concertul dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în țară, cât și în străinătate. Printre aceştia se vor număra dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, violonistul RAFAEL BUTARU, pianista REBECA OMORDIA şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

23
/11
/15

"Labyrinthus" a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film pentru Copii KINOdiseea. Trofeul European Children's Film Association (ECFA) a revenit producției "Păsări călătoare", iar o mențiune specială — peliculei care a fost proiectată în închiderea festivalului — "Curcubeul".

22
/11
/15

“Indianul vrea în Bronx”, de Israel Horovitz, în regia Iarinei Demian. L-am văzut duminică, în noapte, pe Batiștei, la ARCUB, la jumătatea lui noiembrie, acum, după cele două Apocalipse care ne-au traversat timpul - din fosta fabrică “Pionierul” din București până pe Bulevardul Voltaire din Paris.

21
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Regizat de Steven Spielberg, „Bridge of Spies” („Podul spionilor”) este un thriller „old school” cu spioni, care omagiază discret un anume cinema clasic american, oferind în acelaşi timp suspans pe un fond istoric.

21
/11
/15

Colegul nostru Andrei Crăciun lansează astăzi, de la ora 18.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus” , la standul Herg Benet, volumul de versuri „Poezii pentru acea necunosсută”. Cartea costă cincisprezece lei.