Liberi de-acum, spectacol dedicat aniversării Revoluţiei
https://www.ziarulmetropolis.ro/liberi-de-acum-spectacol-dedicat-aniversarii-revolutiei/

Sunt 25 de ani de când balconul Teatrului Naţional din Timişoara a intrat în istorie, în 17 decembrie 1989.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2014

Liberi de-acum, spectacol / Sunt 25 de ani de când Timișoara a spus pentru prima dată, cu voce tare, că România trebuie să se transforme fundamental. De-atunci societatea românească parcurge un drum pe care îl descoperă zi de zi, înaintând pe el.

Actorii Claudia Ieremia și Ion Rizea, două dintre cele mai importante prezențe din istoria contemporană a Naționalului, precum și corul și orchestra Operei Naționale spun propria poveste despre cum arată acest drum, văzut din perspectiva Momentului zero.

Cine suntem? Cum suntem? Și mai ales: de ce nu avem voie să uităm niciodată?

Liberi, de-acum este o cronică emoțională a acestui Moment Zero. Este un memento necesar care aduce – prin filmul conceput de Ada Lupu și Lucian Matei, prin selecția de documente preluate din arhivele Memorialului Revoluției și selectate de Codruța Popov, ca și prin muzica interpretată exemplar de corul și orchestra Operei Naționale Române din Timișoara, sub conducerea lui David Crescenzi – mărturia distanței pe

Claudia Ieremia și Ion Rizea, în Liberi de acum

Claudia Ieremia și Ion Rizea, în Liberi de acum

care (încă) o mai avem de parcurs în devenirea noastră ca societate.

 “Au trecut 25 de ani de evoluție, de racordare la modele de societăți europene funcționale, 25 de ani de întrebări, de schimbări, de căutări, de entuziasm, dar și 25 de ani de încercări, de eșecuri, de deziluzii și de lucruri spuse și făcute pe jumătate, de lipsă de coeziune și de tare sociale greu de depășit. Poate că, întorcându-ne din nou, în amintire și în acest simplu gest de respect, la adevărul, la sinceritatea, la suferința acelui Decembrie 1989, vom găsi în noi înșine forța de a deveni cu adevărat responsabili, forța de a schimba ceva în noi și în jurul nostru” – Ada Hausvater, manager Teatrul Național

Spectacolul Liberi, de-acum este programat miercuri, 17 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național.

Foto: Liberi de-acum – tntimisoara.com

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.