Liceenii iau cu asalt Cinema-Edu
https://www.ziarulmetropolis.ro/liceenii-iau-cu-asalt-cinema-edu/

 Cinema-Edu a pus trei filme în valiză şi în curând porneşte prin ţară. În lunile mai şi iunie, educaţia cinematografică devine materie de studiu pentru elevii din cinci oraşe: Ploieşti( 19-20 mai, Club Cinema Twins), Craiova(21-22 mai, Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman), Mediaş( 26-27 mai, Cinema Mediensis), Târgu Mureş(28-29 mai, Cinema Arta) şi Roman(3-4 iunie, Colegiul Naţional Roman-Vodă).

Un articol de Liliana Matei|14 mai 2015

Elevii de liceu părăsesc orele de curs pentru evenimentele Cinema-Edu, unde au ocazia de a vedea trei filme de artă multipremiate și de a dezbate împreună cu invitați lumea filmului, teme ca maturizarea și formarea identității personale, urmele lăsate de războaie, prietenia și familia din trei perspective diferite. De asemenea, ei își vor însuși o serie de elemente de gramatica filmului.

Primul film, Bekas (r. Karzan Kader) ne arată aventura a doi frați kurzi ce trăiesc în Irakul anilor ’90 și care, după ce văd o parte din Superman la cinematograful din oraș, pleacă într-o călătorie ce are ca destinație finală America. Cinema-edu aduce în premieră Phoenix, (r. Christian Petzold), un film a cărui acțiune se desfășoară în 1945. Nelly, este o supravieţuitoare a Holocaustului care se întoarce din propria „cenuşă” în oraşul natal, Berlin, precum pasărea mitologică, Phoenix.

După ce un doctor i-a refăcut chipul complet desfigurat, ea îl caută pe Johnny, soţul ei, despre care nu mai are nicio veste. Din caravană mai face parte și Ida(r. Pawel Pawlikowski), pelicula câștigatoare a Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2015, care ne prezintă călătoria transformatoare a Annei, o tânără orfană ce urmează să depună jurământul la mănăstirea unde crescut, dar care trebuie să petreacă o săptămămână cu singura ei rudă în viață, prima ei săptămână petrecută în afara mănăstirii.

Cinema-Edu dorește să ofere o alternativă la educația formală, să stârnească interesul tinerilor pentru filmul de artă european și să pună bazele educației lor audiovizuale, pentru a putea să filtreze informația la care au acces nelimitat. Evenimentele Cinema-Edu au loc încă din 2010, iar prin acestea, Asociația Culturală Macondo a reuşit să dezvolte cel mai complex proiect de educaţie cinematografică și socială din România, în care liceenii își dezvoltă în mod interactiv spiritul creativ și critic .

De-a lungul celor patru ani, Cinema-Edu a organizat evenimente pentru elevii de la 80 de licee din Bucuresti și din țară, iar în lunile mai și iunie, cu sprijinul Romgaz și al Centrului Național al Cinematografiei, va continua proiectul în Ploiești, Craiova, Mediaș, Târgu Mureș și Roman. Elevii și profesorii vor putea accesa și ghiduri didactice pentru fiecare film în parte, pentru a putea dezvolta și continua discuțiile și în afara sălii de cinema.

INFO

Pentru mai multe detalii si programări la proiecții, profesorii din liceele aflate în cele cinci orașe sunt rugați să scrie pe adresa [email protected].

Mai multe informații despre filme si despre edițiile anterioare ale proiectului Cinema-Edu sunt disponibile pe site-ul www.cinema-edu.ro.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

12
/11
/20

Programele Documentary Mondays și Fiction Tuesdays de la Centrul Ceh continuă săptămâna următoare în format online, pe platforma DAFilms.com.

05
/11
/20

Cea de-a 7-a ediție a festivalului online de film documentar luna.doc se prelungește până pe 15 noiembrie pentru a da cât mai multor liceeni și profesori interesați șansa de a participa la proiecții de film și discuții pe marginea fenomenului știrilor false.

04
/11
/20

UrbanEye Film Festival 2020 începe astăzi și propune cinci zile de filme documentare, discuții și dezbateri despre orașe, comunități și locuitorii acestora.

04
/11
/20

Avea aproape 5 ani, iar Aurel Vlaicu a luat-o să o „daine” cu planorul construit în şura casei părinteşti. În cea de-a opta ediţie a emisiunii „Adevăruri despre trecut”, difuzată de TVR 1 miercuri, 4 noiembrie, ora 22.00, are în centrul său Aviaţia Militară Română.

02
/11
/20

Cea de-a 11-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest s-a încheiat aseară. Timp de 10 zile spectatorii s-au putut bucura de proiecțiile outdoor și drive-in dar și de programul online din Orange TV Go unde, pe lângă selecția ‘Best-of’ de filme premiate în anii trecuți la Cannes, spectatorii au avut ocazia să vizioneze filmele românești din Avanpremierele Toamnei.