Liminal, succesul unui festival de idei și experiențe
https://www.ziarulmetropolis.ro/liminal-succesul-unui-festival-de-idei-si-experiente/

Liminal, festivalul pionier de artă, ştiinţă şi tehnologie care a avut loc în Bucureşti între 31 octombrie şi 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalaţii precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minţii, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecţia dintre un telefon public şi un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidenţiat nevoia de apropiere a publicului de intersecţia dintre artă, ştiinţă şi tehnologie.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2017

Cele trei mari evenimente ale festivalului – expoziția The Good Life, seria de discuții teoretice Liminal Talks și Hackatonul de teraformare – au fost vizitate de aproximativ o mie de oameni.

Experiențele propuse de Liminal au reiterat ideea că există nevoia unei conversații despre implicațiile tehnologiei în viețile noastre.

“Expoziția The Good Life, cât și sesiunea de discuții Liminal Talks au adus laolaltă un public divers format din oameni de toate vârstele, din tot felul de industrii creative și culturale, interesați de intersecția dintre tehnologie și viață, societate și artă. Numărul mare de oameni care au venit ne-a confirmat faptul că technologia este o preocupare curentă, iar efectele ei asupra vieții și asupra viitorului nostru sunt motiv perpetuu de curiozitate”, spune Cătălina Bolozan, curatoarea festivalului Liminal.

Mindcradt Battle

Albina robotică și Mars rover, invenții de hackaton

Cel de-al doilea eveniment al festivalului, hackatonul de teraformare, a avut loc în weekendul 3-5 noiembrie, la Modulab, laborator de artă și tehnologie. Pentru că soluțiile propuse au vizat mai mult colonizarea unei planete decât teraformarea acesteia, premiul I în valoare de 1.000 de euro a fost împărțit între trei proiecte ingenioase.

Bee++ este albina robotică făcută dintr-un RaspberryPi care recunoaște printr-o rețea neurală florile de cartofi, adică printre primele plante ce s-ar putea adapta la cultivarea în medii extraterestre, și ajută la polenizarea lor, folosind vibrații de 270 Hz specifice transferului de granule de polen. Smartscope este o rețea neurală antrenată să clasifice imagini preluate printr-un microscop sau telescop de la nivelul unei planete aflate în etapa de explorare.

Al treilea proiect câștigător este un Mars rover dezvoltatat pentru a se orienta în spațiu pe baza unor semnale IR și a manifesta un comportament specific față de sursa semnalului, care pe măsură ce se apropie de ținta sa adună date din mediu (temperatură, umiditate, intensitatea luminii la sol etc).

Magie și ecologie, tema Liminal din 2018

“Liminal ne-a confirmat ceea ce am observat la Modulab în ultimii șapte ani: există entuziasm și curiozitate pentru o cultură a transdisciplinarității în România. Experiențele propuse de festivalul de idei merg într-o direcție care va fi dezvoltată, așa cum ni s-a cerut chiar de către vizitatori. Motiv pentru care pregătim deja a doua ediție, care va avea tema «Magie și ecologie», pentru toamna anului viitor”, a spus Ioana Calen, fondatoare Liminal și co-fondatoare Modulab.

În cadrul Liminal Talks a fost lansată publicația “Mindcraft Stories – The Good Life Issue” powered by BRD, un preambul tipărit al unei platforme de artă și tehnologie ce urmează să se lanseze mai târziu în acest an.

„Evenimente precum festivalul Liminal sunt extrem de necesare, pentru că ne ajută să ne împrietenim cu tehnologia și să înțelegem magia care o înconjoară. Am avut aici ocazia să mișc pentru prima dată un cub fără să-l ating, doar cu puterea minții mele, în instalația MINDCRAFT Battle de la festival. Putem încerca lucruri pe care nici nu ni le imaginam în urmă cu niște ani. Relația noastră cu tehnologia se schimbă, iar ceea ce ieri părea vis sau magie, astăzi este transformat într-un instrument care să ne facă viața mai bună”, spune Horia Velicu, Head of Innovation Lab, BRD – Groupe Société Générale.

Foto: Liminal – www.modulab.ro.

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.

20
/04
/22

Creațiile a doi dintre cei mai importanți artiști plastici spanioli ai secolului XX – Picasso și Dalí – intră în dialog cu muzica maestrului Manuel de Falla și cu baletul „Le Tricorne” („Pălăria cu trei colțuri”) la Art Safari, într-o expoziție curatoriată de Dr. J. Óscar Carrascosa. Aflăm povestea acestei expoziții de la curatorul spaniol.

08
/04
/22

Asociația Docuart organizează spectacolul-expoziție „Confesiuni congruente - Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” la Ceauru-Bălești, județul Gorj, sâmbătă, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de intervenție socio-culturală „CONGRUENT”, organizat de Docuart în perioada 2021-2022 și dedicat copiilor, părinților, profesorilor și membrilor comunității din Ceauru-Bălești.

08
/04
/22

Artista Alina Ușurelu este rezidenta Casei Tranzit, la Cluj, până în 17 aprilie a.c. unde derulează o cercetare artistică și performativă despre epuizare în cadrul proiectului (burn)OUT. Rezidența se încheie cu două evenimente programate sâmbătă, 16 aprilie: un studio deschis intitulat „Explorarea epuizării fizice și psihice”, între 13:00 și 14:30, și prezentarea cercetării artistice la 18:00.