Lipicioşii, un alt soi de entertainment
https://www.ziarulmetropolis.ro/lipiciosii-un-alt-soi-de-entertainment/

Într-un decembrie friguros al anului 2012, câţiva tineri actori s-au adăpostit în cafenelele şi în pivniţele încălzite şi cochete ale Sibiului.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 decembrie 2013

Într-un decembrie friguros al anului 2012, câţiva tineri actori s-au adăpostit în cafenelele şi în pivniţele încălzite şi cochete ale Sibiului. Aveau cu ei o tolbă plină de poveşti, ceva instrumente şi o poftă nebună de a inventa „un alt soi de entertainment”. Aşa s-au născut o trupă cu un nume cărnos, „Lipicioşii”, şi un spectacol altfel, „Despre vise şi alte amăgiri” – un mix de teatru şi muzică live (cântată vocal, dar şi la tot felul de instrumente – de la chitară şi acordeon, la tocător de lemn).

Spectacolul a fost jucat pe scene tradiționale (în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al maratonului „25 de ore de teatru non-stop” de la Sibiu, al Festivalului Naţional de Teatru Independent, Bucureşti), dar și în cafenele, în sate părăsite, în biserici, în cimitire, pe malul mării, în grădina magică a lui Frau Elsa din Vama Veche.

În vara acestui an, Lipicioșii au susținut chiar și un concert cu un singur spectator – ciobanului Aurel, unicul locuitor din satul Engeltal din inima Transilvaniei.

Lipicioșii sunt patru: Bogdan Sărătean (regizor, pedagog și actor al Teatrului Național din Sibiu) aka „Mistreţul Cu Colţii Degeaba”, Claudiu Fălămaş (actor) aka „Piticul Cioplitor”, Andrada Grosu (actriță) aka „Dada EmbaraSada” și Dan Ţilea (MC Matli) aka „Matli Câinele Vostru”. Iar povestea pe care o creează e cu urlete, și crime, și iubire, și mistreți, și câini… dar nu e „Stăpânul Inelelor”, subliniază Bogdan.

Scenele comice, cu iz suprarealist, curg pe muzica live compusă de Claudiu Fălămaş şi de MC Matli. Versurile îi aparţin dramaturgului Flaviu Suhastru, iar muza Lipicioşilor este Andrada Grosu.

Lipicioșii împlinesc pe 13 decembrie un an de activitate. De ziua lor, îi puteți asculta la Timișoara (de la ora 20.00, la Cuib D’Arte).

Pe 15 decembrie (se) joacă și cântă în orașul de baștină, Sibiu (în Bohemian Flow Art&Pub, de la ora 21.00).

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

05
/01
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a ansamblului Operei Naționale București, asta după ce reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către public, fiind sold-out.

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.