LIVE, la TNRS – Virtualul nu este un substitut al realității, este o nouă formă de a o înțelege
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-la-tnrs-virtualul-nu-este-un-substitut-al-realitatii-este-o-noua-forma-de-a-o-intelege/

„LIVE”, regia Bobi Pricop, se difuzează în direct, online, de la TNRS – Sala Mare.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2020

Cunoscută pentru vlogul său culinar, o tânără mamă asistă neputincioasă la o scenă de educare barbară a unui copil, precum și la propria sa denigrare live, pe considerente etnice. O specialistă IT participă la un exercițiu de psihodramă live, în încercarea de a-și depăși complexele de inferioritate acutizate de percepția distorsionată a celorlalți asupra naționalității sale. Un video call tulbură liniștea unei femei care trebuie să facă rost de o sumă de bani pentru a-și salva fiul muribund. Doi gameri aleg să-și trăiască viața și marile pasiuni exclusiv în mediul digital, în timp ce un jurnalist de investigație din Germania, interesat de scandalul sexual declanșat de un preot ortodox, este șocat și în același timp fascinat de contrastele unei Românii pe cât de frumoase, pe atât de rigide. Acestea sunt cele cinci povești scurte, inspirate din realitatea românească actuală, ce stau la baza premierei „LIVE”, regia Bobi Pricop, pe care actorii Secției Germane a TNRS le vor prezenta în direct, online, pe TNRS – Scena Digitală, de la TNRS – Sala Mare, pe 24, 25 și 26 iulie 2020.

Virtualul nu este un substitut al realității, este o nouă formă de a o înțelege.

Într-o societate în care virtualul a devenit un mod de a-ți certifica propria existență, într-o Românie a bătăii „care e ruptă din Rai”, într-o țară a paradoxurilor care înalță biserici la tot pasul, dar care întoarce spatele nevoilor celorlalți și exclude diversitatea de orice fel, personajele acestui spectacol se află în căutarea unei salvări personale care ne-ar putea, de fapt, vindeca pe toți. Spectacolul „LIVE”, regia Bobi Pricop are la bază textul scris de tânărul dramaturg de origine austriacă Thomas Perle. 

Thomas Perle a absolvit în 2015 cursurile de Teatru, Film și Științe Media din cadrul Universității din Viena. Pe durata studiilor sale, a lucrat ca asistent regie la Schauspielhaus Vienna. Începând cu 2013, este câștigătorul mai multor premii pentru literatură, luând parte la numeroase reședințe de creație. Piesele sale au fost montate și prezentate la Mimamusch, Staatstheater Nürnberg, Petersplatz (Viena) și Burgtheater. Printre cele mai cunoscute texte ale sale se numără mutterseele. dieses leben wollt ich nicht și karpatenflecken. De asemenea, Thomas Perle este autorul unui volum de proză scurtă, wir gingen weil alle gingen.

Bobi Pricop a absolvit în 2013 cursurile de Regie din cadrul UNATC, iar în prezent face parte din generația tânără a celor mai talentați regizori români. Preocupat de posibilitățile și înțelesurile noilor estetici ale artelor spectacolului, Bobi Pricop dovedește un interes constant pentru provocările impuse de reinventarea convențiilor teatrale. Spectacolele sale încorporează, astfel, trăsături ale performance-ului, exploatând valențele artistice conferite de noile tehnologii. Creațiile sale se bazează, în special, pe formule dramaturgice novatoare impuse la nivel internațional, fiind prezentate pe cele mai cunoscute scene românești. Printre spectacolele semnate de Bobi Pricop se numără: Contra progresului (de Esteve Soler), Un stejar (de Tim Crouch), Teroare (de Ferdinand von Schirach), Pisica verde (de Elise Wilk), O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții (după romanul semnat de Mark Haddon) etc. Spectacolele sale s-au bucurat de o receptare elogioasă din partea criticii și de mai multe premii oferite în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Oradea. De asemenea, pentru spectacolul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, Bobi Pricop a fost nominalizat, în 2017, la categoria Cel mai bun regizor în cadrul Galei UNITER. 

LIVE

De Thomas Perle 

REGIA ȘI SPAȚIUL SCENIC: Bobi Pricop

MUZICĂ ORIGINALĂ: Eduard Gabia

DIRECTOR DE IMAGINE, SUNET și MONTAJ: Mihai Popa 

VIDEO DESIGN: Dan Basu

ASISTENȚĂ COSTUME: Emőke Boldizsár

OPERATOR MONTAJ LIVE: Ovidiu Coca 

MANAGER PROIECT: Hunor Horvath

ASISTENT PROIECT: Eliza Ceprăzaru  

 

DISTRIBUȚIE: Johanna Adam, Yannick Becker, Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Anca Cipariu, Fabiola Petri, Daniel Plier, Valentin Späth

DURATA APROXIMATIVĂ: 1H 

Spectacol în limba germană, cu traducere în limbile română și engleză. 

Spectacol realizat cu sprijinul: Goethe Institut București, IFA – Institutul pentru Relații Culturale Externe Germania, Forumul Cultural Austriac. 

TNRS – Scena Digitală este o platformă online, creată de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, unde pot fi vizionate, pe bază de bilet, producțiile Naționalului sibian, înregistrate video în anul 2020, în condiții de calitate HD a sunetului și imaginii. Toate producțiile TNRS difuzate prin intermediul platformei Scena Digitală sunt disponibile pe www.tnrs.ro/scena-digitala, timp de cinci ore, la data și începând cu ora anunțate pentru fiecare eveniment. Biletele pentru evenimentele TNRS prezentate online au prețuri începând de la 30 de lei și pot fi cumpărate, fără niciun cost suplimentar, de aici.

Foto: Dan Șușa

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.