Lucrarea Dorinei Horătău participă la Trienala Internaţională de Artă Textilă de la Riga
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucrarea-dorinei-horatau-participa-la-trienala-internationala-de-arta-textila-de-la-riga/

Joi, 23 aprilie, Muzeul Naţional de Artă al Letoniei deschide cea de-a cincea Trienală Internaţională de Artă Textilă, cu tema “DIVERSITATE şi UNITATE”, această ediţie fiind organizată de Muzeul de Arte Decorative şi Design din Riga. Expoziţia este găzduită de Exhibition Hall Arsenāls, Riga, între 23 aprilie şi 10 Iunie 2015.

Un articol de Liliana Matei|22 aprilie 2015

Organizatorii Trienalei își propun să creeze o manifestare care să prezinte cele mai inovative tendințe ale artelor textile din Europa și din întreaga lume la ora actuală, prin selecția a 85 de lucrări din 28 de ţări. Tema Diversitate și Unitate a fost aleasă datorită desemnării Letoniei la președinția Uniunii Europe în 2015; astfel, accentul manifestării interoghează identitatea națională în context european și global.

Cât de diferit își exprimă culturile naționale propria identitate în cadrul european și global și în societatea contemporană? Este oare posibil ca în acest context social, politic și cultural să se creeze artă care să actualizeze, să surprindă sau să influențeze problemele acute ale epocii moderne?

Printre cei 85 de artiști selecționați dintre cei 186 de aplicanţi s-a numărat şi artista Dorina Horătău, a cărei instalație indoor, alcătuită dintr-o serie de ţesături realizate din iarbă uscată, tije poleite şi stofă din lână imprimată manual, descrie vizual conceptul autoarei.

Detaliu„În urmă cu câţiva ani, am fost nevoiţi să înstrăinăm agoniseala de o viaţa a bunicilor noştri pentru a ne asigura un viitor mai bun pentru propria familie în capitala României. O perioadă de timp m-am simţit smulsă din rădăcini, de aceea, pentru a păstra cumva legătura cu trecutul meu, am găsit de cuviinţă să cosesc şi să(-mi) adun iarba din curtea casei părinteşti pentru a o păstra într-o aşezare/ sit alcătuită dintr-o serie de ţesături-covor, care păstrează şi rememorează locul în care am crescut.

Statul român este un actor pasiv al migraţiei de orice fel a românilor şi indiferent în faţa precarităţii migraţiei româneşti în UE. Tinerii de astăzi nu mai consideră pământul natal o valoare esenţială, precum îl gândeau părinţii noştri, ci îl văd ca pe o marfă pe care o pot vinde oricând pentru a obţine un profit. Mă întreb ce forme va lua în timp aceasta cultură a migraţiei în care noţiunile de cetăţenie şi de identitate naţională sunt renegociate la fiecare pas.”, declară Dorina Horătău.

Dorina Horătău este preocupată în mod special de subiectele legate de compoziţia spaţiului interior şi de integrarea gestului textil în cadrul acestuia ca accent şi simbol. Acoperă o gamă largă de definiţii ale obiectelor realizate manual cu ajutorul fibrei – instalaţie (textilă), obiect textil spaţial, ambiental, „entitate sau prezenţă textilă” cu ajutorul materialelor de lucru convenţionale şi mai puţin convenţionale. Are un palmares bogat de expoziţii naţionale şi internaţionale.

Obţine Marele Premiu al Trienalei de Artă Textilă/ ediţia a V-a, Premiul BIAMT/Bienala Internaţională de Arte Miniaturale/ Secţiunea Arte Textile, Premiul pentru Arte Decorative „Arte în Bucureşti”/ ediţia a III-a, Bursa UAP/ Secţiunea Arte Decorative.

După închiderea expoziţiei, lucrarea artistei va intra în patrimoniul Muzeului de Arte Decorative şi Design din Riga.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.