Luna aceasta, Adrian Pintea ar fi împlinit 65 de ani. Portret inedit al actorului la TVR 3
https://www.ziarulmetropolis.ro/luna-aceasta-adrian-pintea-ar-fi-implinit-65-de-ani-portret-inedit-al-actorului-la-tvr-3/

Adrian Pintea a încetat din viaţă la doar 53 de ani, în iunie 2007. A lăsat în urmă roluri memorabile, personaje clar definite, rămase pentru totdeauna în memoria iubitorilor de teatru şi film. A fost pe rând: Romeo, Henric al IV lea, Don Carlos, Eminescu, Iorgovan, Iancu Jianu şi mulţi, mulţi alţii.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2019

Telespectatorii TVR și-l pot aminti pe Adrian Pintea, la începutul acestei toamne, într-un Portret cu imagini și cu mărturii ale colegilor care l-au iubit și care i-au fost parteneri de scenă, duminică, 6 octombrie, la ora 21.30*, pe TVR 3

Au mărturisit: Maria Ploae, Oana Pellea, Nicolae Mărgineanu, Dominic Dembinski, Dorel Vișan, Marius Chivu, Tomi Cristin.

ECHIPA
Imagine: Cristian Glodeală
Editor imagine: Constantin Marciuc
Producător: Cătălin Mireuță
Realizator: Daniela Ciolan

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

„Locuri, oameni şi comori”, în fiecare zi de sâmbătă pe TVR 3, la ora 12.30*

Prima poveste, „Tezaurul dacic, înapoi acasă!” ne redă pe larg detaliile despre cum 164 de monede antice din seria celor furate de hoţi din Munţii Orăştiei au fost recuperate de statul român, printr-o singură acţiune poliţienească internaţională de anvergură.

Emilia Nicolaescu, TVR

Au fost trimise în judecată 34 de persoane, dintre care 21 au fost condamnate definitiv. Protagoniştii au fost politiştii şi procurorii din judeţul Hunedoara. Dar povestea continuă, pentru că aceasta este doar o mică parte din tezaur. Zeci de kilograme de aur dacic au fost recuperate dar alte zeci sunt, în continuare, urmărite în toată Europa şi America. Aceasta este povestea pe care românii nu o cunosc dar pe care trebuie să o afle!

Realizator: Emilia Nicolaescu

Director de imagine: Marian Oprea

Sunet: Marius Stanciu/ asistent: Gheorghe Dincă

Montaj: Elena Nițu

Pps: Mihnea Ciulei

Ilustrator muzical: Tudor Stănescu

Seria „Locuri, oameni și comori” este o producţie a Casei de Producţie a TVR.

  • Continuăm să difuzăm spectacole realizate – ca producții proprii sau coproducții – în ultimii 6 ani. A doua propunere pentru acest sfârșit de săptămână este „Noul locatar”, de Eugène Ionesco, un spectacol realizat în parteneriat cu Teatrul „Nottara”. Puteți vedea această montare semnată Gábor Tompa, duminică, 6 octombrie, la ora 20.00*, tot pe TVR 3

Traducerea: Vlad Russo, Vlad Zografi

Regia: Gábor Tompa

Noul locatar TVR

Decor & light-design: Helmut Stürmer

Costume şi asistenţă decor: Corina Grămoşteanu

Distribuția:

Noul locatar – Francisco Alfonsin/ Portăreasa – Ada Navrot/ Primul hamal – Ion Grosu/ Al doilea hamal – Gabriel Răuţă

Echipa TVR:

producţie: Cezarina Hărăbor

cameramani: Carmen Birtea, Gabi Oprea, Dumitru Croitoru, Dragoş Capotă, Ionuţ Spătaru, Constantin Dobre

montaj: Monica Andrei

regia muzicală şi postprocesare sunet: Gabriel Scîrleţ

director de imagine: Vlad Tănase

regia tv: Gini Ignat

producător: Sînziana Miloşoiu

„Într-o epocă a globalizării în care toţi circulăm sau ne mutăm în permanenţă dintr-un oraş în altul, în care trecerile de la o limbă la alta se întâmplă atât de repede încât ajungem să nu mai ştim cine suntem, piesa lui Eugène Ionesco, Noul locatar, pare să vorbească chiar despre noi. Un locatar într-o locuinţă nouă pentru el, dar mult prea veche pentru Portăreasă, doi hamali şi multe, foarte multe bagaje. Un spectacol despre adaptare şi despre neputinţa de a renunţa la amintirile de lângă şi din noi, în drumul nostru spre marea şi eterna mutare. Şi totuşi, cu ce rămânem în afara amintirilor? E greu de acceptat ideea, de aici şi comicul… ” (Gábor Tompa)

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră

Foto: Adrian Pintea – tvr.ro

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

04
/05
/20

Micro-granturile #ADFRSurvival, destinate independenților din cinematografie rămași fără nicio sursă de venit în criza economică generată în contextul pandemiei de coronavirus, vor ajunge la beneficiarii desemnați de echipa de evaluare formată din Laura Mușat (fondator Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc), Alexandra Safriuc (coordonator masterclass-uri ADFR & co-fondator / director artistic ShortsUP) și Iulia Popovici (critic de film & teatru / fondator Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură).

02
/05
/20

Astra Film Online vă invită duminică, 3 mai, de la ora 18:00, să descoperiți istoria bogată, de nouă secole, a orașului Sibiu, inima Transilvaniei, prin două filme remarcabile: Sibiu-Hermannstadt și Sibiu 825, semnate de Dumitru Budrala.

02
/05
/20

Faptul că amânăm ediția a 13-a a Festivalului One World Romania până spre sfârșitul verii nu înseamnă că ne resemnăm să nu vă mai întâlnim până atunci. Începând din luna mai și până în septembrie vom organiza, constant, o serie de evenimente și de proiecții online, din dorința de a păstra legătura, măcar virtual.

01
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Ce faci când noul film al unui regizor pe care îl admiri te dezamăgește? Ce nu a mers bine? Sunt întrebări pe care mi le-am pus după ce am văzut, în premieră pe platforma MUBI, „Ema” (2019), cel mai recent lungmetraj al chilianului Pablo Larraín, prezentat la Veneția.

29
/04
/20

De Ziua internațională a dansului, miercuri, 29 aprilie, ora 21:00, JTI vă invită la un film cu și despre dans, pe platforma online TIFF Unlimited. Mr. Gaga, un documentar artistic extraordinar despre coregraful israelian Ohad Naharin, în regia lui Tomer Heymann, a fost prezentat prima dată de JTI la ediția TIFF din 2016, la cinematograful Florin Piersic din Cluj.

28
/04
/20

În 2019, a apărut în traducere în limba română, la Editura RAO, o nouă ediție, „revăzută și actualizată”, a celebrei antologii „1001 de filme de văzut într-o viață”. Ce filme au ieșit din canon și ce titluri au devenit obligatorii în ultimii 15 ani?

27
/04
/20

HISTORY readuce în proiecție specială povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria, aflată în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 și pentru crearea României moderne. Telespectatorii români au întâlnire cu istoria duminică, 3 mai, de la ora 21:00.