„Lut”, la TNB. Sau gândurile care ucid realitatea
https://www.ziarulmetropolis.ro/lut-la-tnb-sau-gandurile-care-ucid-realitatea/

Spectacolul „Lut”, de la Teatrul Naţional din Bucureşti, este o dramă banală salvată de regizorul Vlad Massaci, cu scene minunat interpretate de Mircea Rusu şi de Irina Movilă.  

Un articol de Monica Andrei|1 martie 2016

Olanda este ţara cu multe teatre şi mulţi dramaturgi care scriu piese de teatru slabe şi iau premii. Este şi cazul autoarei  Marijke Schermer, care a scris peste zece piese de teatru și două romane. Scrie şi regizează piese, în compania ei de teatru, ca să-şi “dezvolte un stil personal”, după cum relatează în interviul din caietul program al spectacolului.

Pentru piesa „Lut” („Klei”, 2002), Marijke Schermer a primit în 2009 Premiul pentru Literatură „Charlotte Kohler”. Numind-o „tragedie în 5 acte”, piesa este doar o dramă banală cu o poveste sentimentală a zilelor noastre. Spectatorul intră în sală, îşi caută locul în zgomotul unor camioane şi escavatoare de jucărie, teleghidate, şi vede o casă stilizată unde se va desfăşura acţiunea, apoi, din vina textului, află brusc despre ce este vorba de la începutul spectacolului, motiv care să inducă plictiseala sau somnul sau să dispară din sală. Ceea ce-l ţine acolo este jocul actorilor.

Povestea de viaţă a Dorei (Irina Movilă), cu răni sentimentale cangrenate, dar care izbucnesc prin doza de ură pe care o are faţă de bărbatul care a dispărut brusc din viaţa ei, se amplifică după 15 ani, atunci când se întoarce Vink (Mircea Rusu), în casa în care ea locuia cu alt bărbat. Gândurile care-i ucid realitatea şi viaţa îi îndoliază sufletul pentru totdeauna şi se refuziază în alcool. După despărţirea brutală de Vink, naște o fetiţă, Imme (Cristina Constantin) şi se retrage într-un ținut pustiu înconjurat de o mlaștină. Stă în casă cu Titus (Claudiu Istodor), băiatul bun la toate, care ştie să gătească şi are răbdarea să o suporte.

Regizorul Vlad Massaci, cunoscut în teatru mai ales după succesul cu spectacolele de la Teatrul Act, “salvează” textul autoarei olandeze punând accente noi şi face un spectacol de neuitat, prin scenele minunat interpretate de către actorii Mircea Rusu, Irina Movilă,  Natalia Călin, Claudiu Istodor şi Crisitna Constantin, dar un final cam ambiguu.

Pasiunea Dorei se încheie cu un strat de lut, căci lutul nu e numai mocirla din ţinutul unde se izolează Dora, e şi acela din sufletul ei, dar şi cel care se toarnă peste un sicriu. Numai în mintea noastră nu trebuie să îngropăm răzbunările impulsive, căci tot ce ne doare izbucneşte crunt la un moment dat, dacă nu găsim forma de împăcare cu ceea ce ne macină.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.