MAHLER, geniul contrastelor – conferinţă cu Tiberiu Soare
https://www.ziarulmetropolis.ro/mahler-geniul-contrastelor-conferinta-cu-tiberiu-soare/

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

Un articol de Elena Simion|27 octombrie 2015

Programul cultural „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni” este o continuare a colaborării din cunoscutul dirijor şi Fundaţia Calea Victoriei. Primul proiect, numit “Pentru ce mergem la Operă?”, lansat în ianuarie 2012, a fost finalizat prin publicarea cărţii cu acelaşi nume, apărută în 2014.

Sâmbăta, 31 octombrie, publicul se va reîntâlni cu dirijorul Tiberiu Soare, care va povesti despre marele compozitor Gustav Mahler. Nu întâmplător, această conferinţă urmează după cea despre Richard Wagner, compozitorul care l-a influenţat foarte mult pe Mahler.
Gustav Mahler a fost un compozitor austriac al Romantismului târziu și unul dintre cei mai importanți dirijori ai generației sale. S-a născut în satul Kalischt, Boemia, Imperiul Austriac, astăzi Kaliště, în Cehia. Familia s-a mutat apoi în Iglau (astăzi Jihlava) unde Mahler a crescut.

În calitate de compozitor, stilul lui Mahler se regăsește la granița dintre tradiția austro-germană a secolului al XIX-lea și modernismul de la începutulde secolului al XX-lea. Deși în timpul vieții sale aptitudinile de dirijor erau unanim recunoscute, muzica proprie a căpătat popularitate doar după perioade de relative neglijări, care au inclus și interzicerea interpretării lucrărilor sale în cea mai mare parte a Europei în timpul Germaniei Naziste. După 1945, muzica sa a fost redescoperită, iar Mahler a devenit unul dintre cei mai înregistrați și interpretați compozitori.

Născut în condiții umile, Mahler a demonstrat abilități muzicale de la o vârstă fragedă. După ce a absolvit Conservatorul din Viena în 1878, a avut o succesiune de posturi de dirijor care i-au sporit reputația în rândul operelor europene, culminând cu obținerea postului de director al Operei de Stat din Viena, în 1897. În timpul celor zece ani petrecuți la Viena, Mahler – care s-a convertit de la iudaism la catolicism pentru a-și asigura postul – a fost frecvent victima presei antisemite.

mahler_afis-354x500Cu toate acestea, producțiile sale inovatoare și insistența pentru interpretare la cele mai înalte standarde l-au făcut unul dintre cei mai importanți dirijori de operă, în special a operelor lui Wagner și Mozart. Spre sfârșitul vieții sale a fost pentru scurt timp directorul Operei Metropolitane din New York și al Filarmonicii din New York.

Opera lui Mahler este relativ redusă cantitativ deoarece își câștiga existența ca dirijor, compoziția fiind o activitate din timpul liber. Totuși, acorda compoziției cât de mult timp putea, rezervând vacanțele dintre stagiuni concentrării creativă. Cu excepţia primelor sale lucrări, compuse în perioada studenţiei, lucrările lui Mahler sunt compuse pentru orchestre mari, coruri simfonice și soliști de operă.

În mod paradoxal, Mahler a fost cunoscut în timpul vieții ca fiind cel mai mare dirijor al vremii, mai ales dirijor de operă, desi nu a scris nicio operă. A fost târziu recunoscut drept compozitor, iar reacţiile au fost variate, nefiind o acceptare unanimă.

Muzica lui Mahler este o împletire între romantism şi cinism, poezie şi sarcasm, reflectând ruptura de muzica anterioară. Muzica lui Mahler reflecta gândirea panteistă, conform căreia Dumnezeu poate fi găsit în natură. Fascinatia sa pentru natura poate fi recunoscută în compozitii precum Simfonia I, în care apare în partitura notaţia “ca un sunet al naturii”. Mahler era un om al contrastelor, iar muzica sa pendulează între sublim şi derizoriu. Regăsim sonorităţi sordide, folclor suburuban sau influenţe din muzica Klezmer.
A avut o influenţă foarte mare asupra compozitorilor care i-au urmat, unul dintre marii compozitori influenţaţi de el fiind Şostakovici. Muzica lui Mahler reflectă revolta sublimului şi recuperarea banalului, a sordidului, estetica urâtului, kitsch-ul valorificat în artă.

Veţi putea afla mai multe despre Gustave Mahler – geniul contrastelor şi muzica sa, participând la această conferinţă susţinută de carismaticul dirijor Tiberiu Soare.

INFO

Vă puteţi înscrie la eveniment prin email la [email protected]. Pentru informatii suplimentare sunati la 0735 863 846, 0735 863 845 sau 021-321.30.22

FOTO: Petrică Tănase

30
/09
/20

Să asculți muzică clasică la mall sau când îți faci cumpărăturile la un hipermarket? Da, pentru că din octombrie 2010, în fiecare zi a lunilor martie și octombrie, Radio România Muzical propune înregistrări cu celebre lucrări din muzica cultă în spații neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee, sedii de firme.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

10
/09
/20

OAMENII MUZICII Compozitorul avangardist și teoreticianul american John Cage (1912-1992) a fost unul dintre marii inovatori și experimentatori ai secolului XX. Un pionier al folosirii neconvenționale a instrumentelor muzicale precum și al muzicii electroacustice, Cage este și astăzi o piatră de poticnire ce ridică sprâncenele melomanilor, dar rămâne indiscutabil și un deschizător de orizonturi în muzica, dansul și arta secolului XX.

08
/09
/20

În perioada 14-20 septembrie, la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani, va avea loc un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN – #classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal.

07
/09
/20

TAMTAM Festival, eveniment aflat la a doua ediție are loc în Brașov, între 11 și 12 septembrie 2020. Festivalul își propune vitalizarea spațiului urban prin artă, transformând orașul, cu spațiile sale publice, într-o amplă scenă culturală. Fiecare oraș trăiește prin oamenii săi. Desi există o serie de limitări, în acest context diferit, ele devin oportunități de reîntâlnire în spațiul urban.

31
/08
/20

Anul acesta, începutul de toamnă la Piatra-Neamţ va aduce un proiect inedit al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – NEAMŢ ART FESTIVAL, care se va desfăşura între 3 și 6 septembrie. 

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.