Maia Morgenstern joacă în „Dibuk”
https://www.ziarulmetropolis.ro/maia-morgenstern-joaca-in-dibuk/

Primele reprezentaţii oficiale ale spectacolului „Dibuk” de S. Anski, regizat de Chris Simion-Mercurian, producţie a Teatrului Evreiesc de Stat, vor avea loc pe 28, 29 şi 30 iunie, la ora 21.00, şi vor fi găzduite de Teatrul Mic.

Un articol de Liliana Matei|25 iunie 2016

Din distribuție fac parte Alexandra Fasolă, Vlad Logigan, Andrei Finți, Mihai Călugărița, Nicolae Călugărița, Maia Morgenstern. Spectacolul beneficiază și de prezența Orchestrei TES. Decorul este semnat de Adina Mastalier, costumele sunt creația Vioricăi Petrovici, iar coregrafia e semnată de Ioana Marchidan.

Considerată cea mai apreciată piesă din istoria teatrului de limbă idiș, dar și de limbă ebraica, piesa  „Dibuk” a fost concepută în 1914 de scriitorul şi etnograful S. Anski. Începând cu 1920, momentul primei montări, care a avut loc în Polonia, textul a avut o carieră remarcabilă atât în cadrul teatrului evreiesc, cât şi neevreiesc, impresionând prin originalitate, formă de expresie și mesaj.

,,Dibuk e mai mult decât cea mai provocatoare piesă din literatura dramatică idiş. O poveste de dragoste care începe în lumea noastră şi se împlineşte în lumea de dincolo. Un legământ se face între om şi Dumnezeu”, a spus regizoarea Chris Simion-Mercurian. „Încălcarea lui trezeşte lumea nevăzută şi îl răzbună pe cel nedreptăţit. Între magie și firesc, între suprarealism şi real, între convenţional şi neconvenţional, cu frământări de culoare, între alb şi negru, se întâmplă să îţi câştigi sau să îţi pierzi sufletul. La uşa omului pândeşte tot timpul păcatul. Omenirea devine tot mai neputincioasă în faţa ispitei. Nu trebuie să ne luptăm cu păcatul, ci să îl facem mai bun. Tot ce a zămislit Dumnezeu poartă în sine o scânteie de sfinţenie.”

13
/12
/23

Compania de teatru independent Arte-Factum încheie stagiunea „Nocturnalii inside 2023” cu o distopie teatrală despre solitudine, o „colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

12
/12
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea noului său album fotografic, intitulat „emoții”. Sunt 300 de pagini cu fotografii alese din ultimii patru ani în care fotograful de wildlife a fost unul cu natura și s-a lăsat inspirat de viața ei sălbatică.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.