Making Waves – Proiecţii sold out, în primul weekend al festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/making-waves-proiectii-sold-out-in-primul-weekend-al-festivalului/

Vineri, 29 noiembrie, a debutat la Lincoln Center o nouă ediţie a festivalului filmului românesc din New York, Making Waves, cu proiecţia în premieră mondială a filmului „Closer to the Moon“ de Nae Caranfil.

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2013

Vineri, 29 noiembrie, a debutat la Lincoln Center o nouă ediţie a festivalului filmului românesc din New York, Making Waves, cu proiecţia în premieră mondială a filmului „Closer to the Moon“, de Nae Caranfil.

Evenimentul a avut loc cu casa închisă, biletele fiind vândute cu mult timp înainte de începutul festivalului, în prezența regizorului Nae Caranfil, a producătorilor Michael Fitzgerald şi Renata Rainieri, şi a cîtorva dintre interpreți: Harry Lloyd, Monica Bârlădeanu şi Smaranda Luna.

Corina Şuteu, preşedinte Making Waves, şi Mihai Chirilov, director artistic, au introdus ediţia de anul acesta, mulţumindu-le în primul rând numeroşilor suporteri ai evenimentului, devenit încă de anul trecut complet independent.

Invitat pe scenă, unul dintre principalii susținători financiari ai Making Waves, Alexandre Almăjeanu, şi-a exprimat o dată în plus aprecierea pentru festivalul organizat în metropola americană de către Romanian Film Initiative.

Printre invitații prezenți la ceremonia de deschidere s-au numărat regizorul de teatru Andrei Şerban, actriţa Luminiţa Gheorghiu, invitată de onoare a festivalului, Simona Miculescu, ambasador al României la ONU, Richard Peña, fostul director de programe la Film Society of Lincoln Center şi profesor la Columbia University (mare iubitor de film românesc), regizoarea Mona Nicoară, criticul Evgeny Gusyatinskiy, istoricul de film Dominique Nasta, analistul financiar Nouriel Rubini, Marina Drăghici, Ulla Wolcz, Marina Sturdza, şi numeroşi alți susţinători financiari ai Making Waves.

Filmul românesc convinge în festivalul Making Waves 

Prezentat în fața a 300 de spectatori, „Closer to the Moon“ a avut parte de reacții intense din partea unui public eterogen, stârnind chiar și unele controverse la Q&A-ul de la final. La proiecție a fost prezentă și nepoata Monicăi Sevianu, singura femeie din grupul celor cinci care au jefuit Banca Națională în 1959 şi care nu a fost, ulterior, condamnată la moarte.

„Când avem o primă coproducţie româno-americană, unde putem s-o dăm mai bine decât la Festivalul Making Waves, care face legătura dintre publicul american şi filmul românesc, şi mai ales într-o ediţie în care tema principală este propaganda, filmul meu având din start în premiză această temă? Vreau să adaug faptul că primul om care m-a încurajat să urmăresc această poveste şi s-o transform într-un film de ficţiune a fost Alex. Leo Şerban, acum mai bine de zece ani” a declarat Nae Caranfil.

După un start în forță, festivalul a fost în atenția spectatorilor români şi americani și în următoarele două zile. Proiecțiile (cele la Love Building, Poziția copilului şi Experimentul Bucureşti au fost sold-out), s-au mutat de la Walter Reade Theater la Francesca Beale Theater din Elinor Bunin Monroe Center.

După trei zile dintre cele 11 cât durează festivalul, numărul de spectatori a ajuns la cifra de 1500.

Making Waves

Luminiţa Gheorghiu a fost prezentă la Making Waves 

La prima prezentare din New York a filmului Poziţia copilului, actriţa Luminița Gheorghiu s-a întâlnit cu distribuitorii americani de la Zeitgeist şi a stat de vorbă cu publicul într-un Q&A prelungit. „Ce bucurie mai mare pentru un actor decât să afle că nu mai sunt bilete la filmul lui! Într-adevăr, când am venit aici, nişte români m-au rugat să-i ajut să intre în sala de cinema şi le-am zis «Îmi pare rău, nu sunt şef aici!». Mi-a părut rău, dar mi-a părut şi bine că nu sunt bilete”, a povestit Luminiţa Gheorghiu.

Prin această proiecție, la care a fost prezent şi scriitorul Norman Manea, festivalul Making Waves sprijină campania pentru Oscar și Globul de Aur a filmului Poziția copilului, în plin sezon de promovare ale ceremoniilor de decernare a celor mai importante premii din America.

„Aici… adică acolo”, de la Laura Căpăţână Juller, a avut parte de aplauzele unei săli pline. De o proiecție sold out a avut parte și Experimentul Bucureşti, un hibrid de ficţiune şi documentar regizat de Tom Wilson.

Q&A-ul de la final s-a lăsat cu remarci interesante din partea publicului alcătuit din americani, români tineri sau dintre cei emigraţi, urmăriţi de Securitate şi cu propriile versiuni despre „ce s-a întâmplat”.

La fel ca în anii trecuți, festivalul a captat interesul unora dintre cele mai importante publicații americane. The New York Times a recomandat printr-un slide show câteva dintre filmele incluse în selecția acestei ediții, iar Visul lui Liviu, mediumetrajul din 2005 al lui Corneliu Porumboiu (căruia Making Waves îi dedică o retrospectivă completă) a avut parte de o recenzie foarte bună în prestigiosul săptămânal The New Yorker. Porumboiu va fi intervievat alături de Luminița Gheorghiu şi de Corina Şuteu, în cadrul celebrului show TV al lui Charlie Rose.

Info:

Mai multe detalii despre primul weekend al festivalului sunt disponibile pe site-urile filmetc.org şi filmreporter.ro.

Foto credit: Making Waves

23
/03
/16

În regia lui Sebastian Cosor, World War Cup urmăreşte povestea a doi veterani de război care duc o bătălie între regrete și amintiri, între acțiunile lor pe front și existenţa lor de după război, şi care, întâmplător, găsesc într-un meci de fotbal ultima ocazie de a scăpa de povara cu care au trăit o viaţă întreagă.

22
/03
/16

De Ziua Internațională a Teatrului - duminică, 27 martie, de la ora 11.00, la Teatrul Odeon, Sala Studio – iubitorii teatrului sunt invitaţi la “JORJ VOICU – 25 / In memoriam”, un eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la moartea îndrăgitului actor

21
/03
/16

Anul acesta, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marelui actor Florin Piersic, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 28 martie, la Teatrul Național I.L Caragiale din București și va fi transmisă în direct, de la ora 19.00, pe TVR 2 și TVR HD.

21
/03
/16

  CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film-eseu al lui Aleksandr Sokurov, „Francofonia” (2015), o elegie deloc încrâncenată despre paradoxurile istoriei şi o meditaţie relaxată despre rostul artei, arată cât de liber poate fi limbajul cinematografic.

20
/03
/16

Radu Jude, Daniela Luca şi Simona Sora sunt invitați la cea de-a 123-a ediție a clubului de lectură Institutul Blecher, care are loc duminică, 20 martie, la ora 19.00, la Tramvaiul 26 (str. Cercului, nr. 26) și al cărei subiect va fi chiar fascinantul scriitor interbelic.

18
/03
/16

Ultimul lup (3D), în regia lui Jean-Jacques Annaud (Numele trandafirului - 1986, Ursul - 1988, Amantul - 1992, Șapte ani în Tibet - 1997) va putea fi văzut în cinematografe din 25 martie. Adaptare după best- sellerul Totemul Lupului/Wolf Totem, scris de Jiang Rong, filmul a fost filmat în întregime în China.

17
/03
/16

Relansat în prezent pe platforma gratuită Cinepub, „Déjà vu” (2013) era al patrulea film al lui Dan Chişu. Rolul principal, extrem de solicitant, aparţinea Ioanei Flora, una din cele mai bune actriţe ale noii generaţii. Prilej de rememorare a celor mai semnificative interpretări ale sale. 

16
/03
/16

Actorii Florin Piersic şi Stela Popescu împreună cu membrii trupei Cargo au fost decoraţi, aseară, de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni. Piersic a izbucnit în lacrimi la finalul discursului. ”Trebuie să faceți asta și cu alți colegi”, a spus, emoționat, actorul.

16
/03
/16

La 16 martie 1957 se stingea din viaţă Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la naşterea sculptorului român, Centrul Georges Pompidou a proiectat, zilele trecute, în premieră, la Madrid, o serie de imagini inedite cu Brâncuşi.

16
/03
/16

Astăzi este ultima zi în care românii mai pot fuma în baruri, restaurante sau cluburi. De joi, 17 martie, intră în vigoare legea antifumat care interzice consumul de tutun în spaţiile publice închise. Cinefilii autohtoni se mai pot bucura, cel puţin o perioadă (!), de scenele în care actorii lor preferaţi fumează în voie ţigară după ţigară pe marele ecran. Iar aceasta în ciuda statisticilor care spun că mulţi tineri se apucă de fumat tocmai din acest motiv.

15
/03
/16

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF, ajuns la ediția cu numărul șase, s-a deschis luni seară, cu o sală arhiplină la avanpremiera în România a filmului Francofonia, de Aleksandr Sokurov, care a avut loc la CinemaPRO.

15
/03
/16

Au mai rămas 10 zile până la premiera, pe marile ecrane din România, a mult aşteptatului „Batman vs Superman: Zorii Dreptăţii”, biletele fiind deja puse în vânzare în cinematografele din întreaga ţară.