Manifestul unei generații rebele: ”Nu voi fi niciodată ce vreți”, de Teodor Burnar
https://www.ziarulmetropolis.ro/manifestul-unei-generatii-rebele-nu-voi-fi-niciodata-ce-vreti-de-teodor-burnar/

Poezia înseamnă viaţă trăită şi mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie şi de o ştiinţă a cuvintelor, poezia se leagă de orice simţământ omenesc, de orice nuanţă a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viaţa trăită estre portretizată cu realism şi unde cuvintele devin purtătoare de emoţie într-un labirint lăuntric.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2022

Miercuri, 20 iulie, începând cu ora 19:00, la Bernschutz & Co. (strada Ion Nistor nr. 6, zona Universitate) vom lua aceste cuvinte, cu substanța lor, și le vom descoperi împreună în cadrul unei experiențe literare ce pledează pentru sinceritate, complexitate și reflecție. Moderator al evenimentului va fi omul de litere Alexandru Filimon.

”Nu voi fi niciodată ce vreți” (Editura Scrisul Românesc, iunie 2022), al doilea volum de poezie semnat de jurnalistul Teodor Burnar, este un mozaic al libertății, o libertate trăită într-un mediu abrutizat, birocratic, anti-poetic, unde poezia devine, exploziv, laitmotivul zilei.

Teodor Burnar ne amintește ”De ce trăim?” și de ce poezia vine să ne salveze dintr-un mediu care transformă banalitatea în monedă curentă. Totul rămâne un pariu pe care îl aruncăm șansei la un pahar de ceai rece, într-o seară de vară…

”Am scris Nu voi fi niciodată ce vreți deopotrivă ca un manifest personal, cât și ca un posibil manifest apostatic al generației mele”, explică Teodor Burnar. “A fi ceea ce ești, a nu fi ceea ce vor alții să fii, este prima condiție a unui trai onest. Volumul meu este despre curajul de a-ți asuma convingerile, despre cutezanța de a-ți urma drumul cu toate riscurile – și satisfacțiile – ce decurg din asta. Mai mult decât atât, NVFNCV este despre nevoia vitală de poezie, într-o lume aparent acaparată de pehlivani, mobilă și durere (ca să-mi citez tizul, Teodor Mazilu)… Poezia vine să ne scape de această aneantizare, ea este colacul de salvare pe care îl întindem lumii”.

Amintim că ”Exerciții de liber arbitru” este volumul de debut în poezie al poetului și jurnalistului Teodor Burnar, câștigătorul Premiului „Al. Macedonski – Prima Verba” al Editurii Scrisul Românesc, ediția 2019.

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.