Mario Vargas Llosa, 80 de ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/mario-vargas-llosa-80-de-ani/

„Doar un idiot poate fi complet fericit.” – Mario Vargas Llosa. Considerat unul dintre cei mai importanţi romancieri şi eseişti contemporani, peruanul Mario Vargas Llosa împlineşte astăzi 80 de ani. Autor al unor romane precum Oraşul şi câinii, Conversaţie la Catedrală, Războiul sfârşitului lumii, Cine l-a ucis pe Palomino Molero?, Sărbătoarea ţapului sau Mătuşa Julia şi condeierul, Llosa a primit Premiul Nobel pentru literatură în 2010.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2016

În 1955, la vârsta de 19 ani, Mario Vargas Llosa s-a căsătorit cu Julia Urquidi, mătușa din partea mamei, provocând un mare scandal în familie.

Democraţia şi prosperitatea nu produc marea literatură. – Mario Vargas Llosa

Pentru a-și întreține familia a ajuns să aibă șapte locuri de muncă simultane, în cele din urmă lucrând ca jurnalist pentru Radio Panamericana.Notorietatea literară și-a câștigat-o în 1963, cu romanul „Orașul și câinii”, obținând două premii literare, romanul fiind tradus imediat în aproape douăzeci de limbi.

Incertitudinea este o margaretă ale cărei petale le putem smulge neîncetat. – Mario Vargas Llosa

În 1964 s-a întors în Peru și a divorțat de Julia Urquidi. Un an mai târziu, s-a căsătorit cu verișoara lui, Patricia, de care s-a separat în anul 2015

În 2013, Llosa a primit titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) din partea Universității Babeș-Bolyai (UBB), în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în Aula Magna a instituției de învățământ superior din Cluj-Napoca.

Un cadavru este o palidă si înşelătoare reminiscienţă a fiinţei vii, aflată în plină mişcare şi creativitate. – Mario Vargas Llosa

În 2015, a apărut pe scena „Teatro Real” din Madrid, unde a interpretat rolul unui duce (Duke Ugolino, un nobil din secolul XIV) în „Los cuentos de la Pesta”, adaptare din „Decameronul” lui Giovanni Boccaccio.

Foto: Mario Vargas Llosa – facebook

26
/01
/23

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.