MARTORUL 17, un documentar despre fenomenul îmbătrânirii populației în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/martorul-17-un-documentar-despre-fenomenul-imbatranirii-populatiei-in-romania/

Documentarul „Martorul 17”, difuzat în premieră naţională pe DIGI LIFE, în data de 1 decembrie 2019, la ora 21:00, prezintă o serie de interviuri cu persoane în vârstă şi cu reprezentanţii instituţiilor ce îi au în grijă, analizând problemele cu care se confruntă, cu scopul de a trage o concluzie pentru fiecare telespectator şi de a căuta o rezolvare în fiecare individ din societatea noastră.

Un articol de Liliana Matei|27 noiembrie 2019

Bătrânețea nu poate fi definită cu precizie,  însă în general este asociață cu atingerea vârstei de 65  ani, în special pentru că încep să se retragă din activitatea profesională. Iar acest fenomen al îmbătrânirii populației, la nivel european, este într-o creștere graduală.

Populația României a scăzut în ultimii 10 ani  cu aproximativ 12% , datorită  în mare parte emigrării, pe fondul sărăciei, din Europa  Centrală. Astfel că, în timp ce aderarea la Uniunea  Europeana a ușurat procesul de emigrare, tinerii, în special cei din mediile rurale, au  părăsit țara în speranța unui trai mai bun și au lăsat  în  urmă  o populație îmbătrânită și săracă.

„Avem multe statistici, putem ști câți bătrâni avem, câți oameni peste o anumită vârstă, dar nu știm poveștile lor”, este de părere Gabriel Jderu, Profesor Doctor la Facultatea de Sociologie și Asistență socială, București.

Țara noastră se află printre statele europene cu cel mai înalt risc din punct de vedere al îmbătrânirii populației. Se estimează că până în 2060 rata de dependență din sistemul public de pensii, adică populația de peste 65 ani raportată la populația cu vârsta între 15 și 64 de ani se va tripla.

Efectele îmbătrânirii demografice a populației sunt  destul  de complexe  și se fac resimțite  atât la nivel macroeconomic cât și la nivel microeoconomic.

„Din păcate, ritmul îmbătrânirii populației plasează România pe locul 2, în topul țărilor europene. Iar, conform ultimelor rapoarte ale Institutului Național de Statistică, aproape 1 din 5 români are, în prezent, vârsta de peste 65 de ani”, explică Ioana Petrea, Fundația Regală Margareta a României.

„Soțul meu e mort, de 18 ani, și sunt singură, stau singură și este cam greu acum. Nu mi-am închipuit pe vremea aia că o să fie așa greu, acum”, se confesează Surdanu Vasilica, 95 ani.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.