Matei Visniec, 59. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-visniec-59-la-multi-ani/

Matei Visniec, unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi români din străinătate, împlineşte astăzi 59 de ani.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2015

 „Râsul are un efect de bumerang şi trebuie să ai curajul să ţi-l asumi. Căci foarte adesea, când râdem de altul, nu înţelgem că râdem de noi înşine” – Matei Visniec.

Poetul, romancierul şi dramaturgul Matei Visniec s-a născut în 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi. Locuieşte de aproximativ 24 de ani la Paris şi a început să scrie teatru din 1977. Debutul său nu a fost unul tocmai fericit, fiind interzis de cenzori încă de la primele scrieri.

În 1987 Matei Vişniec a fost invitat în Franţa de către o fundaţie literară, moment în care a cerut şi a primit azil politic. După căderea comunismului, Vişniec a devenit unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi din România. A devenit foarte apreciat şi peste hotare în 1992, odată cu producţiile Horses at the Window (Caii la fereastră), în Franţa, şi Old Clown Wanted, la Bonner Biennale.

De atunci, piesele lui Matei Vişniec au fost produse în Franţa, Germania, Statele Unite, Danemarca, Austria, Polonia, Finlanda, Italia, Turcia, Brazilia, Republica Moldova şi Romania.

 Matei Vişniec în cifre

20 de ţări s-au bucurat de piesele sale de teatru

1972 – debut în poezie în revista „Luceafărul“ şi apoi în volum în cu culegerea „La noapte va ninge“ (Editura Albatros). Membru fondator al Cenaclului de Luni.

1977 – Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea din Bucureşti.Matei Visniec

1987 – cere şi obţine azil politic în Franţa.

1988-1989 – jurnalist BBC, secţia în limba română.

1989-1991 – revine în Franţa cu o bursă doctorală.

1992 – primul spectacol în Franţa, „Caii la fereastră“, Teatrul Les Celestins des Lyon.

1992 – prezent: jurnalist la Radio France Internationale.

2014 – a câştigat Premiul literar „Augustin Fratila” – romanul anului 2013, editia a III-a in valoare de 10 000 de euro pentru romanul  „Negustorul de inceputuri de roman”.

Limba română a fost degradată teribil de tare din cauza modului în care vorbesc şi se exprimă politicienii, a modului în care televiziunea a înţeles să nu-şi facă datoria, din cauza faptului că democraţia nu s-a transformat în civilizaţie, ci s-a transformat în gâlceavă. – Matei Vişniec

Foto: Matei Visniec – facebook, wikipedia

 

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.