Medalia de onoare şi Morgen – proiectate la Festivalul Filmului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/medalia-de-onoare-si-morgen-proiectate-la-festivalul-filmului-european/

Lungmetrajele ,,Medalia de onoare”, de Călin Peter Netzer, şi ,,Morgen”, de Marian Crişan, vor fi proiectate la prima ediţie a Festivalului Filmului European de la Madrid, organizat de EUNIC Spania, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2013

Lungmetrajele „Medalia de onoare“, de Călin Peter Netzer, şi „Morgen”, de Marian Crişan, vor fi proiectate la prima ediţie a Festivalului Filmului European de la Madrid, organizat de EUNIC Spania, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Astfel, între 5 şi 30 noiembrie, EUNIC Spania, reţeaua locală a institutelor naţionale de cultură din Europa prezente în capitala Spaniei, organizează un ciclu de filme europene realizate în ultimii ani într-una din cele şapte ţări participante: Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Republica Cehă, România şi Ţările de Jos.

Filmele, care vor putea fi vizionate la Cine Doré din Madrid, au în comun tematica dată prin declararea lui 2013 ca „An european al cetăţenilor”.

„Anul european al cetăţenilor 2013 va aduce în prim-plan drepturile şi avantajele de care se bucură populaţia europeană în calitate de cetăţeni ai UE. Pot fi citate foarte multe exemple, cum ar fi libertatea de a circula, posibilitatea de a locui, de a munci şi de a studia într-o altă ţară din UE, accesul la sistemele sanitare din alte ţări şi protecţia consumatorului”, se arată pe site-ul ICR.

Evenimentul oferă publicului ocazia de a vedea creaţia multor cineaşti ale căror filme nu au rulat în Spania şi de a cunoaşte diverse filmografii europene mai puţin cunoscute publicului local. Institutul Cultural Român sprijină prezenţa a două filme româneşti: „Morgen”, de Marian Crişan, şi „Medalia de onoare„, de Călin Peter Netzer.

Medalia de onoare – un film apreciat peste hotare

Filmul „Medalia de onoare” este o comedie neagră despre Ion (Victor Rebengiuc), un pensionar din România anilor ’90, care primeşte accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vremuri pe care bătrânul abia şi le mai aminteşte.

Odată primită, medalia îl face pe Ion să îşi reexamineze întreaga viaţă – se gândeşte acum că poate nu a fost un învins. Poate că viaţa sa înseamnă, de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. Din păcate, pentru doar câteva momente Ion este un om împlinit.

Medalia de onoare

Victor Rebengiuc în „Medalia de onoare“

Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, „Morgen”, spune povestea unui bărbat – Nelu (Andras Hathazi) care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, „pescuieşte” un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin), notează Mediafax.

Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa „mâine” („morgen”, în limba germană, n.r.).

Foto credit: Cinemagia, Medalia de onoare

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.