Meryl Streep, bulversată de Fuocoammare, marele câştigător al Berlinalei 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/meryl-streep-bulversata-de-fuocoammare-marele-castigator-al-berlinalei-2016/

Ursul de Aur, trofeu acordat celui mai bun film al Berlinalei, i-a fost acordat la ediţia din 2016 documentarului italian „Fuocoammare” al regizorului Gianfranco Rosi, care prezintă drama migranţilor ajunşi în insula Lampedusa. Meryl Streep, preşedinta a spus că juraţii au fost „bulversaţi” de acest documentar.

Un articol de Petre Ivan|22 februarie 2016

Fără voce din off și fără comentariu, „Fuocoammare” arată în paralel viața zilnică a locuitorilor insulei italiene și pe cea a miilor de migranți care sosesc pe mare, în condiții catastrofale, mulți pierzându-și viața.

„Sper că acest film va putea contribui la înțelegerea faptului că nu este normal ca oamenii să moară venind la noi”, a spus Gianfrnco Rosi pe scena Berlinalei, la primirea premiului.

Referindu-se la filmul câștigător al Ursului de Aur la Berlinala din 2016, „Fuocoammare”, despre drama migranților care ajung pe insula italiană Lampedusa, Meryl Streep, președinta juriului la competiția oficială, a spus că jurații au fost „bulversați” de un documentar care „asociază critica cu arta și nuanța”. Actrița americană a adăugat că documentarul reușește perfect să realizeze un amestec „hibrid” între scene filmate pe viu și povești spuse.

Despre Gianfranco Rosi

Cineast format în Statele Unite, Gianfranco Rosi s-a documentat atent pentru film, intrând profund în viața de pe Lampedusa.

El a însoțit paza de coastă care vine în ajutorul migranților de pe ambarcațiuni aflate în dificultate și arată în film operațiuni în cadrul cărora bărbați cu măști și combinezoane de protecție evacuează unul câte unul refugiații și cadavrele de pe vasele supraîncărcate. Regizorul prezintă apoi sosirea migranților, găzduiți în centre de primire și primind asistență medicală.

Citi si Lungmetrajul “Ilegitim” învingător la Berlinale 2016

Gianfranco Rosi a primit în 2013 Leul de Aur al Festivalului de la Veneția pentru documentarul „Sacro GRA” despre cei care trăiesc în apropierea șoselei de centură romane.

Foto: Meryl Streep – berlinale.de

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.