Michel Houellebecq, în… 10 “particule” elementare
https://www.ziarulmetropolis.ro/michel-houellebecq-in-10-particule-elementare/

Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuti si tradusi autori francezi, împlineşte, astăzi, 60 de ani. Supranumit „copilul teribil al literaturii franceze”, romancierul a fost nominalizat de doua ori la premiul Goncourt, pentru „Particulele elementare” si „Posibilitatea unei insule”, primind prestigiosul premiu în 2010 pentru romanul „Harta si teritoriul”.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2018

Nascut pe 26 februarie 1958, in insula La Reunion, potrivit biografiei sale oficiale, si in 1956, potrivit altor surse, Houellebecq a devenit un scriitor cult in 1994, cu volumul „Extinderea domeniului luptei/ Extension du domaine de la lutte”.

Monstru rece si provocator pentru unii, geniu absolut pentru altii, acesta a publicat in 1998 volumul „Particulele elementare/ Les Particules elementaires”, care a fost tradus in 25 de limbi si recompensat cu Prix Novembre.

  • Viata începe la cincizeci de ani, e adevarat; atâta doar ca se termina la patruzeci.
  • Există lucruri pe care le putem face şi altele care par prea dificile. Puţin câte puţin, totul devine prea dificil; la asta se rezumă viaţa.
  • Adolescenţa nu este doar o perioadă importantă a vieţii, ci şi singura perioadă când putem vorbi despre viaţă în sensul complet al cuvântului.
  • Un poet mort nu mai scrie. De unde importanta de a ramâne viu.
  • Raportându-ne la celalalt luam cunostinta de noi însine; e ceea ce face raportul cu celalalt insuportabil.
  • De îndată ce codul genetic va fi descifrat integral, omul va fi în măsură să-şi controleze propria evoluţie biologică; atunci sexualitatea va apărea limpede aşa cum este: o funcţie inutilă, periculoasă şi regresivă.
  • Ceea ce înţelegi, ştii; şi ceea ce ştii, nu uiţi.
  • Oamenii traiesc unii lânga altii, ca vacile; e de înteles daca ajung, din când în când, sa mai împarta o sticla de alcool.
  • Istoria umană, din secolul al XV-lea până în secolul XX, se poate caracteriza în esenţă ca fiind istoria unei disoluţii şi a unei dezagregări progresive.
  • Nu va fie frica de fericire: nu exista.

Foto: Michel Houellebecq – facebook

10
/10
/22

Dragostea, unul dintre cele mai profunde și intense sentimente umane, stârnește interesul nu numai artiștilor, ci și oamenilor de știință, care încearcă să îi înțeleagă mai bine mecanismele punând la bătaie toate instrumentele de cercetare ale neuroștiințelor, geneticii, psihologiei și fiziologiei.

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

19
/09
/22

Timp de trei luni, din septembrie până în noiembrie, Asociația De Basm, cea mai cunoscută instituție autohtonă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, desfășoară un nou proiect. Este vorba despre MAŞINUŢA DE SCRIS, proiect care își propune să îi apropie pe copii de literatură într-un mod inedit: le oferă un ghid practic de scriere creativă în format digital, îi ajută să creeze ei înșiși povești în cadrul unor ateliere coordonate de scriitori și îi antrenează într-un concurs de scriere care să le dea curaj să se exprime pe o temă care definește noua realitate în care trăiesc – nevoia de solidaritate și de pace.