Micii burghezi”, de Maxim Gorki – In Memoriam Dina Cocea
https://www.ziarulmetropolis.ro/micii-burghezi-de-maxim-gorki-in-memoriam-dina-cocea/

Casa de Producţie TVR vă propune IN MEMORIAM Dina Cocea (27 noiembrie 1912 – 28 octombrie 2008) şi vă invită să urmăriţi un spectacol din Arhiva de Aur: „Micii burghezi”, de Maxim Gorki. 

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2018

Astfel, în perioada 26-28 octombrie 2018, la TVRi, TVR MOLDOVA şi TVR 3 puteţi vedea spectacolul din 1973 cu piesa „Micii burghezi”, de Maxim Gorki – In Memoriam Dina Cocea, la 10 de ani de la moartea artistei.

Dina Cocea a avut o carieră fabuloasă vreme de 70 de ani. În cele şapte decenii de activitate, Dina Cocea a interpretat peste 100 de roluri în piese de teatru şi în filme. O actriţă talentată şi o femeie extrem de frumoasă şi elegantă. Aşa a rămas în memoria colectivă.

Maria Constantina Dina Cocea s-a născut pe 27 noiembrie 1912 la Bucureşti. Tatăl său a fost scriitorul şi pamfletarul N.D. Cocea, iar mama – Florica Mille (actriţa Alice Cocea), fiica lui Constantin Mille.

După liceu, a plecat la Paris să studieze teatrul. Tot la Paris a avut şi debutul în 1934.

În 1935, urca pe scenele teatrelor din Bucureşti sub numele de Dina Cerni, fiind actriţă a Companiei Bulandra-Maximilian-Fotino. În România, a debutat la Teatrul „Comedia” din Bucureşti, în piesa „Adevăratul Iacob”. Dina Cocea a jucat mult pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.

Avusese un debut cinematografic la Paris, în 1934, în filmul „La jeune fille d`une nuit”. În ţară, şi-a continuat cariera atât în teatru, cât şi în film. Debutul în filmul românesc l-a avut în 1939 în producţia „O noapte de pomină”.

Cariera în cinematografia românească a continuat cu „Neamul Şoimăreştilor”, „Iancu Jianu”, „Ştefan cel Mare”.

Activitatea în teatru nu s-a rezumat doar la statutul de actriţă. Dina Cocea a devenit la 30 de ani directoarea propriului teatru particular, „Teatrul Nostru”. În 1952 a fost numită decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti. Ca pedagog, i-a format, printre alţii, pe Sanda Manu, Lucian Pintilie, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru.

Dina Cocea

Începând cu 1956 a reprezentat România la congrese internaţionale ale ONU şi UNESCO. Până în 1989 a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale.

A excelat pe scenele de teatru, în film, dar şi în teatru radiofonic şi teatru de televiziune. A avut o bogată activitate de publicist şi eseist de cronică teatrală, în ţară şi în străinătate.

Pentru întreaga sa carieră, actriţei Dina Cocea i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.

***

Micii burghezi, de Maxim Gorki

În distribuție:

Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ștefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tamaș, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu, Natalia Arsenie, Constantin Dinescu, Elena Petrov, Mihai Dinvale, Eftimie Popovici, Petre Nicolau

Scenografia: Doina Levinţa

Adaptarea și regia: Sorana Coroamă Stanca

***

Program de difuzare:

TVR Internațional vineri, 26 octombrie, ora 23.00

TVR MOLDOVA sâmbătă, 27 octombrie, ora 12.00

TVR 3 duminică , 28 octombrie, ora 20.00

Foto: Dina Cocea, Micii burghezi” – tvr.ro

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.