Mircea Cărtărescu: Sunt fericit că am rămas în România; mă simt legitim aici
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-sunt-fericit-ca-am-ramas-in-romania-ma-simt-legitim-aici/

Scriitorul Mircea Cărtărescu a mărturisit, luni seara, după proiecţia filmului „România: patru patrii”, de Alexandru Solomon, că este fericit că a rămas în ţara sa natală, spaţiul în care se simte „legitim”. „România: patru patrii” face parte din colecţia de filme „Europa scriitorilor”, produsă de prestigiosul canal Arte.

Un articol de Petre Ivan|16 februarie 2016

Documentarul „România: patru patrii” prezintă viziunea despre țara natală a scriitorilor Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu și Florin Lăzărescu.

Sunt foarte fericit că am rămas. (…) Mă simt legitim aici. – Mircea Cărtărescu

Filmul a fost difuzat, anterior, la televiziunea Arte și a avut o proiecție specială luni seara, la Cinema „Elvira Popescu” din Capitală.

Cred că nu poți să iubești o țară fără să îi vezi și o grămadă de defecte. Gabriela AdameșteanuMircea Cărtărescu

Documentarul prezintă viziunea a patru autori diferiți asupra țării în care s-au născut, filtrată prin traumele istorice și sociale, experiențele și opera lor.

Eu cred că românii sunt frumoși. Așa îmi fac eu iluzii. Nu pot trăi altfel. – Florin Lăzărescu

„România: patru patrii” face parte din colecția de filme „Europa scriitorilor”, produsă de prestigiosul canal Arte.

Cele 16 documentare interoghează scriitori din tot atâtea țări și vorbesc despre criza europeană, despre literatură și despre identități naționale. Țările portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franța și România.

Foto: Mircea Cărtărescu , România: patru patrii  – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.