Mitul și longevitatea politică a familiei Kennedy
https://www.ziarulmetropolis.ro/mitul-si-longevitatea-politica-a-familiei-kennedy/

Printre cele mai cunoscute, longevive şi proeminente familii din viaţa politică americană, istoria familiei Kennedy are legătură directă nu doar cu succesul politic, ci şi cu tragedia umană.

Un articol de Ziarul Metropolis|19 aprilie 2022

Un articol de Ionuț Mircea Marcu, istoric și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul online Familii şi dinastii care au schimbat istoria.

Originari din Irlanda, ajungând în Statele Unite ale Americii în 1849, primii Kennedy care au locuit pe teritoriul american, Patrick și soția sa Bridget Murphy, au avut cinci copii. Cel mai mic dintre aceștia, Patrick Joseph Kennedy, avea să fie primul dintr-o listă numeroasă de membri ai familiei Kennedy care vor servi națiunea americană în domeniul politic, fiind ales în adunarea legislativă a statului Massachusetts, între 1884 și 1895.

Însă de departe cea mai cunoscută generație a familiei este cea din care au făcut parte John F. Kennedy și Robert Kennedy. După moartea fratelui lui mai mare, Joseph, în Al Doilea Război Mondial, John F. a preluat ambiția tatălui lor ca unul dintre fiii săi să devină președintele Statelor Unite. Beneficiind de o carismă ieșită din comun, profitând și de abilitatea sa de a utiliza noile mijloace de comunicare de tip modern, John F. își va îndeplini obiectivul în 1960, devenind al 35-lea președinte american. Campania împotriva lui Richard Nixon a fost una istorică, inclusiv prin faptul că a marcat prima dezbatere prezidențială televizată. Energic, carismatic și adaptat acestui nou fel de a face politică, Kennedy a reușit să se prezinte drept „viitorul” în politica americană. Însă mandatul prezidențial al primului președinte catolic al SUA se va încheia tragic, acesta fiind asasinat pe 22 noiembrie 1963, în timpul unei vizite în Dallas.

Pe durata administrației Kennedy, fratele mai mic al președintelui, Robert (Bobby), a fost numit procuror general, fiind cel mai tânăr membru al executivului federal american de la Alexander Hamilton, în 1789. Moartea fratelui mai mare l-a marcat pe Robert, care și-a proiectat propriul plan prezidențial. În 1968 Robert Kennedy era printre favoriții din cadrul Partidului Democrat în vederea desemnării candidatului prezidențial, făcând apel în mod deosebit la populația de culoare sau la cea latino-americană. La puțin timp după obținerea victoriei în alegerile primare din California, Robert a fost asasinat.

Aceste tragedii, precum și altele asemenea lor, au dat naștere unui așa-zis „blestem al familiei Kennedy”. Însă dincolo de numeroasele pierderi tragice din rândul familiei, rămâne impresionantă longevitatea lor în activitatea politică. Începând cu 1947, când John F. a fost ales să reprezinte statul Massachusetts în Congres, a existat neîntrerupt un reprezentant al familiei Kennedy ales sau numit într-o poziție politică la nivel federal. Această longevivă prezență a fost întreruptă abia în 2011, când Patrick J. Kennedy al II-lea și-a dat demisia din Congresul Statelor Unite ale Americii.

Poate că familia Kennedy nu a dat doi președinți ai Statelor Unite ale Americii, așa cum au făcut-o familiile Adams, Harrison, Roosevelt și Bush, însă longevitatea lor în sfera politică și mitologia creată în jurul lor îi diferențiază. Istoria familiei Kennedy, fondată de emigranți irlandezi, cu urmași care au ajuns în cele mai înalte poziții sociale, economice și politice, este un exemplu al specificului națiunii și istoriei americane.

De departe cea mai cunoscută generație a familiei este cea din care au făcut parte John F. Kennedy și Robert Kennedy. După moartea fratelui lui mai mare, Joseph, în Al Doilea Război Mondial, John F. a preluat ambiția tatălui lor ca unul dintre fiii săi să devină președintele Statelor Unite.



07
/12
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Lui Nicolae Iorga îi plăcea să spună că la cumpăna secolelor XIX-XX a apărut o adevărată falangă de intelectuali români, cea mai reprezentativă pe plan european, mai creativă și care și astăzi, privită retrospectiv, dă măsura valorilor noastre perene.

05
/12
/17

Regele Mihai I (96 de ani), fostul suveran al României, a murit, astazi, la ora 13.00, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia, anunţă Casa Regală. La căpătâiul regelui a stat până în ultima clipă fiica sa, principesa Maria.

30
/11
/17

La 99 de ani de la Marea Unire, vă propunem să ne întoarcem în timp, în acele zile ale lui 1918, când primul Război Mondial se sfârșea, așa cum le-a consemnat cea mai importantă femeie din istoria României – regina Maria, regina României Mari.

20
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aproape necunoscut marelui public, Constantin Brăiloiu (1893-1958) a avut șansa unei pregătiri excepționale și apoi, după al Doilea Război Mondial, pe cea a activității în străinătate. A rezultat o carieră plină de realizări în care beneficiari sunt deopotrivă specialiștii din România și cei din Europa.

07
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Talent? Har? Inițiere? De mai bine de o sută de ani, critici de artă (și nu numai) din lumea întreagă privesc, discută, comentează opera celui care avea să promoveze esența simbolică a formei, ca manifestare artistică definitorie pentru secolul XX: Constantin Brâncuși (1876-1957).

02
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Fiecare profesie își are reprezentanți memorabili. În cazul diplomației românești, pentru secolul al XX-lea, fără discuție, numele lui Nicolae Titulescu (1882-1941) constituie aproape definiția ei.

29
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Așa l-a caracterizat un exeget pe cel născut în 1896 la Slatina și mort în exil la Madrid în 1961. Viața lui rămâne o pildă de felul cum se formau odinioară intelectualii în spațiul românesc, unde înzestrarea personală era susținută de instituțiile statului, unde afirmarea se făcea pe temeiul valorii personale. În plus, ca mulți alții, A.B. a rămas, după Al Doilea Război Mondial, în străinătate și datorită unui serios bagaj intelectual a reușit să se impună în cultura țării gazdă (păstrându-și însă până la moarte cetățenia română).

29
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul postbelic a schimbat soarta multor oameni. Și principiul istoriei contrafactuale (ce s-ar fi întâmplat dacă…), adică cum ar fi evoluat lucrurile în alt context, se aplică și celor siliți să se refugieze în afara țării. E și cazul Monicăi Lovinescu (1923-2008), fiica marelui erudit, creatorul cenaclului literar ”Sburătorul”, criticul literar Eugen Lovinescu.

28
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE A fost o vreme când diplomația românească a beneficiat de prezența unor profesioniști desăvârșiți, erudiți de proeminență europeană. Constantin Karadja provenea din familia domnitorului fanariot Ioan Gheorghe Karadja. Tatăl său, Ioan, diplomat de carieră, s-a aflat în serviciul Porții Otomane, în primul rând în țările nordice. Acolo și-a cunoscut și soția, pe suedeza Marie Louise Smith.

18
/10
/17

Personalități din lumea culturală românească au transmis mesaje emoționante la moartea actriței Olga Tudorache,. "Doamna Olga, ... Vă iubesc. Mulțumesc. Dumnezeu să vă țină sufletul în palma Lui!", a scris Oana Pellea pe pagina sa de facebook. "În semn de omagiu, Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala Olga Tudorache”, a anunțat, la rândul său, directorul acestei instituții, George Ivașcu.

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta a fost eticheta scriitorului Petru Dumitriu, talent incontestabil dar de o moralitate mai mult decât discutabilă. A profitat din plin de statutul de scriitor la modă, redactor șef, director de editură și n-a ezitat să scrie o carte care avea să-l compromită pentru totdeauna: Drum fără pulbere – elogiu al construcției canalului Dunăre-Marea Neagră, unde și-au găsit moartea sute de condamnați ai regimului comunist.

06
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aceasta e caracterizarea pertinentă făcută unui istoric cu destin tragic, Vlad Georgescu (1937-1988). Cercetător plin de har, acesta n-a rezistat ofertelor Securității; a acceptat colaborarea care a echivalat cu mai multe călătorii în America, Grecia, Germania, Austria, Franța.