MNLR a primit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnlr-a-primit-medalia-aniversara-centenarul-marii-uniri/

MNLR a primit miercuri, 25 martie 2020, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-a implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri.

Un articol de Liliana Matei|28 martie 2020

Medalia Aniversară a fost conferită de Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, Muzeului Național al Literaturii Române și altor instituții de cultură din România, Republica Moldova și Germania.

În 2018, MNLR s-a remarcat prin organizarea mai multor evenimente de impact destinate Centenarului Marii Uniri, dintre care amintim: Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare (proiect derulat în perioada 10 – 17 septembrie 2018, cu sprijinul Primăriei Capitalei în parteneriat cu Teatrul de Comedie și Teatrul Dramaturgilor Români, cu participarea reprezentanților din alte nouă țări europene care au sărbătorit Centenarul, în 2018: Austria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, Slovacia și Ungaria); o ediție specială a Festivalului Internațional de Poezie București, proiect în cadrul căruia a fost prezentat și Polifonic 100, spectacol multimedia cu zece poeți români contemporani de diverse origini etnice, ale căror creații au fost reimaginate vizual de artista Raluca Popa: Michael Astner, Andrei Dósa, Robert G.E lekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Claudiu Komartin, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov, curatoriat de Simona Nastac; Conferințele Centenarului, susținute de numeroși academicieni precum Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, Viorel Barbu, Victor Voicu, Maya Simionescu, sau oameni de cultură din diverse domenii: Pavel Șușară, Silviu Angelescu, Augustin Ioan, Mircea Deaca, Gabriel Badea-Păun, Ioan Opriș, Adrian Majuru ș.a.; lansarea volumului bibliofil „Războiul cel mare 1914-1918. Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena”; expoziția „Scriitori români în Primul Război Mondial”, organizată la Academia Bulgară de Științe (ABS), cu sprijinul Institutului pentru Literatură din Sofia; expoziţia „Manuscrisele scriitorilor în Arhivele Securităţii”, în colaborare cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS); expoziția de fotografie și conferința Marea Unire de la 1918, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale; expoziția foto-documentară „Unirea Basarabiei cu România – primul pas spre întregirea țării (Chișinău, Republica Moldova)”; ceremonia de lansare a emisiunii de mărci poștale „Vladimir Ghika, 5 ani de la beatificare”, în colaborare cu Romfilatelia și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București; proiectul „Filmul și Literatura cu tema Marii Uniri”; prezentări pe site-ul oficial, pe tot parcursul anului, a unor materiale documentare dedicate Centenarului Marii Uniri; editarea de cărți precum: „Tratatele de pace ale României 1919-1920”, Gheorghe Sbârnă, Ioan Opriș – România în anii Marii Uniri 1918, Dan Gulea, Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți ș.a.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.