„Mutter Courage şi copiii ei“, în luna mai, la Teatrul Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/mutter-courage-si-copiii-ei-in-luna-mai-la-teatrul-mic/

La Teatrul Mic din Bucureşti începe seria de reprezentaţii cu „Mutter Courage şi copiii ei“, de Bertolt Brecht, în româneşte de Victor Scoradeţ (Medalia Goethe, 2009) şi în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Spectacolul se va juca miercuri, 8 mai, duminică, 19 mai şi joi 23 mai, de la ora 19.00, la Teatrul Mic.

Un articol de |2 mai 2013

La Teatrul Mic din Bucureşti începe seria de reprezentaţii cu „Mutter Courage şi copiii ei“, de Bertolt Brecht, în româneşte de Victor Scoradeţ (Medalia Goethe, 2009) şi în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Spectacolul se va juca miercuri, 8 mai, duminică, 19 mai şi joi 23 mai, de la ora 19.00, la Teatrul Mic.

Victor Ioan Frunză a inovat în profunzimile şi simbolurile textului original, modificând canonul brechtian şi transformând piesa într-o dramă a opţiunilor, conform unui adagiu personal: „dacă optezi eşti nefericit, dacă nu optezi eşti şi mai nefericit“.

Desigur, ortodocşii brechtieni vor fi contrariați, însă nu vor putea ignora omenia caldă a acestui spectacol despre curaj şi sărăcie, eroism şi compromis, nevoie şi lege.

Cuzin Toma şi Rodica Negrea Foto: Adriana Grand

Pentru Mutter Courage, lupta nu se duce cu arme, ci cu sentimente. Marfa din cutii e amestecată cu destinele copiilor. Cum alegi între viaţa unuia şi ziua de mâine a celuilalt? Spiritul întreprinzător al acestei femei voluntare, care învaţă să trăiască sub semnul războiului, se confruntă cu sufletul mamei, care încearcă să-şi ocrotească familia. Cum poţi lua o decizie corectă, când ambele variante sunt greşite?

Decorul şi costumele Adrianei Grand aduc pe scenă o lume tumultoasă, mereu în mişcare, sufocantă şi frustă, ca viaţa însăşi, iar muzica originală a lui Paul Dessau este interpretată live.

Actorie şi emoţie

Rodica Negrea este Anna Fierling, cunoscută de toată lumea ca Mutter Courage (Mama Curaj); o celebră aventurieră, contrabandistă şi comerciantă de război, mamă a trei copii, care îşi trăieşte viaţa pe muchie de cuţit.

În cele trei spectacole-test, jucate până acum, emoția pe care actrița a reuşit s-o imprime rolului a fost atât de intensă, încât mulți spectatori lăcrimau la finalul reprezentației. Rolul lui Kattrin, fiica cea mută a lui Mutter Courage, este interpretat de Ilinca Manolache. Mamă şi fiică – pe scenă şi în viață – cele două artiste reinventează gesticulația tragicului într-o evoluție impresionantă.

Spectatorii sunt invitaţi la un spectacol vibrant, pentru a descoperi ce se ascunde în lăzile grele ale Annei Fierling.

Fotografii: Adriana Grand

INFO

Teatrul Mic, Bucureşti

Mutter Courage şi copiii ei – O cronică de război – (Mutter Courage und ihre Kinder – Eine Chronik aus dem Dreißigjährigen Krieg)
de Bertolt Brecht

În româneşte de Victor Scoradeţ
Versiune scenică de Victor Ioan Frunză

În distribuție: Rodica Negrea, Ilinca Manolache, Cuzin Toma, Ştefan Lupu, Radu Zetu, Bogdan Talaşman, Mircea Rusu, Claudiu Istodor, Andreea Grămoşteanu, Avram Birău, Petre Moraru
Direcţia muzicală: Tibor Cari

Decorul şi costumele: Adriana Grand
Direcţia de scenă : Victor Ioan Frunză

Durata: 2h 20min (cu o pauză)

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.