Muzeul Ceasului din Ploieşti, unde sunt peste 4.000 de exponate, va fi închis trei ani pentru restaurare
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-ceasului-din-ploiesti-unde-sunt-peste-4-000-de-exponate-va-fi-inchis-trei-ani-pentru-restaurare/

Muzeul Ceasului ,,Nicolae Simache” din Ploieşti, în patrimoniul căruia se află peste 4.000 de piese, este închis începând de luni, timp de trei ani, pentru restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric.

Un articol de Andrada Văsii|6 august 2013

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti, în patrimoniul căruia se află peste 4.000 de piese, este închis începând de luni, timp de trei ani, pentru restaurarea şi consolidarea clădirii monument istoric, expoziţia urmând să fie mutată în sediul Muzeului de Istorie din oraş.

Muzeul Ceasului, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, este închis, începând de luni, pentru realizarea unor lucrări de restaurare şi consolidare a clădirii.

Expoziţia care până acum a fost deschisă publicului în incinta Muzeului Ceasului, situat pe strada Nicolae Simache din Ploieşti, va fi mutată în sediul Muzeului de Istorie din Ploieşti, situat pe strada Toma Caragiu.

O nouă casă a ceasurilor

Expoziţia va fi amplasată în sala „Auditorium” din incinta Muzeului de Istorie şi va fi deschisă publicului începând cu 14 august. Exponatele din Muzeul Ceasului vor rămâne şi vor putea fi vizitate în sala de la Muzeul de Istorie până la finalizarea lucrărilor de consolidare a clădirii.

Contractul de lucrări pentru reabilitarea Muzeului Ceasului din Ploieşti, semnat la sfârşitul lunii trecute, prevede restaurarea şi consolidarea din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, a clădirii, monument de arhitectură de importanţă naţională, notează Mediafax.

Conform datelor furnizate de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, valoarea totală a contractului de finanţare este de 7.949.234,58 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 6.271.031,95 lei (5.038.774,17 lei fonduri nerambursabile; 1.106.837,14 lei fonduri din bugetul naţional; 125.420,64 lei cofinanţarea eligibilă a beneficiarului).

Reparaţii capitale

Durata de implementare a contractului este de 36 de luni, perioadă în care va fi restaurat şi consolidat monumentul de arhitectură unic în reţeaua muzeelor din România. Lucrările de restaurare şi consolidare propuse prin proiect urmează să recupereze întreg repertoriul de finisaje şi decoraţii.

Lucrările vizează consolidarea structurii, refacerea faţadelor, a tâmplăriei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalaţiilor electrice, de apă şi canalizare. De asemenea se vor executa lucrări de amenajare exterioară, trotuare de protecţie, alei, împrejmuire, spaţii verzi.

În patrimoniul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” se află peste 4.000 de piese şi componente care ilustrează evoluţia sistemelor de măsurat timpul din secolele XVI- XIX, de la cadrane solare până la ceasornice mecanice, cutii muzicale şi ceasuri bijuterii.

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti este singurul muzeu de acest fel din România, deschis în anul 1963. Muzeul este secţie a Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, care, la rândul său, se află în subordinea Consiliului Judeţean Prahova.

Foto credit: Andrei Stroe, Wikipedia

25
/08
/21

Young Artists Connections se află la cea de-a doua ediție – un proiect dedicat scenei tinere, inițiat de SwitchLab, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC. Prima ediție a fost dedicată absolvenților universităților de artă, care au participat la o expoziție de grup la MNAC și la o expoziție personală la SwitchLab.

24
/08
/21

Art Safari urcă în autobuzele STB și călătorește prin tot Bucureștiul până la final de septembrie. De azi, ”Arta călătorește” în București grație ineditului parteneriat cultural dintre Art Safari și Societatea de Transport București.

19
/08
/21

„Relația dintre arte și cultură și mediul construit este simbiotică. Având experiența evenimentelor Therme Forum de mare succes din 2018, 2019 și 2020, vom discuta cu lideri din domeniul artistic, designeri, artiști și arhitecți de talie mondială despre schimbările din lume, respectiv despre relația dintre tendințele și presiunile care ne modelează mediul construit și interacțiunile și impactul artelor și al culturii asupra vieților noastre și asupra evoluției artelor.”

18
/08
/21

Au trecut 4 luni de când TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] a făcut cunoștință cu publicul. Între timp, am lansat o parte dintre evenimentele noastre și le pregătim de zor pe celelalte. Pe 12 august, în timpul săptămânii Pride 2021, ne-am strâns în grădina organizației MozaiQ pentru a face un bilanț cu ce s-a întâmplat până acum în cadrul proiectului și ce urmează să se întâmple în următoarele luni.

18
/08
/21

Bucharest International Dance Film Festival 2021, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București, prezintă sub tema Potential Worlds, pe lângă cele 34 de titluri din competiții, o selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

04
/08
/21

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic și social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât și pentru comunitățile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța și Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenții care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeași încăpățânare spre comunitățile lor și să le transforme în spațiile de care au nevoie în propria devenire.

03
/08
/21

Scopul proiectului Eforie Colorat - Intervenție Culturală este să aducă laolaltă artiști plastici și oameni preocupați de bunăstarea mediului înconjurător. Iar pentru că arta nu trebuie să existe numai în galerii, evenimentele au fost concepute astfel încât publicul larg să fie implicat, direct sau indirect, în procesul de creație.

23
/07
/21

Inaugurată în urmă cu o lună la ARCUB, expoziția „Chimonoul întâlnește ia” curatoriată de Iulia Gorneanu a avut parte de un finisaj special în seara zilei de miercuri, 21 iulie, în pasajul Hanului Gabroveni. Fashion styling show-ul – sub direcția artistică a lui Alin Gălățescu – s-a desfășurat în prezența Ambasadorului Japoniei în România, ES Dl Hiroshi Ueda și a prezentat ținute ale designerilor români în ritmuri de muzică live interpretată de Jezebel.

21
/07
/21

Asociația Forumul Artelor Vizuale lansează „Eforie Colorat - Intervenție culturală” inițiază un demers artistic și ecologic ce va schimba atmosfera și peisajul în cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud.

21
/07
/21

După ce la finalul lunii iunie strada Ion Ghica din București a intrat în circuitul proiectului „Străzi deschise”, iar Centrul Ceh a profitat de ocazie pentru a organiza o după-amiază specială în stradă, a venit momentul ca această experiență să se repete, pe 24 iulie, între orele 16:00-22:00.

21
/07
/21

Începând de joi, 22 iulie 2021, în clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, Iași, vor funcționa 5 noi muzee: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Pogromului de la Iași. În ziua inaugurării, intrarea la toate muzeele componente va fi gratuită.