Muzeul de la Ruginoasa, inaugurat în prezenţa ministrului Culturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-de-la-ruginoasa-inaugurat-in-prezenta-ministrului-culturii/

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din localitatea Ruginoasa este un loc al memoriei, un monument de mare valoare, a declarat sâmbătă ministrul Culturii, Daniel Barbu, cu prilejul inaugurării edificiului după şase ani de lucrări de reabilitare, reconsolidare şi reamenajare. La eveniment a fost prezent şi ministrul Transporturilor, deputatul PNL Relu Fenechiu, unul dintre iniţiatorii proiectului […]

Un articol de Andrada Văsii|4 februarie 2013

Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din localitatea Ruginoasa este un loc al memoriei, un monument de mare valoare, a declarat sâmbătă ministrul Culturii, Daniel Barbu, cu prilejul inaugurării edificiului după şase ani de lucrări de reabilitare, reconsolidare şi reamenajare.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Transporturilor, deputatul PNL Relu Fenechiu, unul dintre iniţiatorii proiectului cea a vizat reconsolidarea, refacerea faţadei, lucrări interioare, schimbarea scării, tâmplăriei, parchetului, tapiţeriei şi refacerea mobilierului. De asemenea, au fost prezente personalităţi din sfera politică, istorică, academică şi culturală ieşeană, dar şi din alte judeţe ale ţării.

„Palatul arată extraordinar. E o muncă făcută cu multă pricepere, cu multă pasiune. Este un loc al memoriei, un monument de mare valoare. Un loc în care rememorând viaţa, personalitatea lui Cuza, prin această fereastră putem pătrunde prin istorie şi să învăţăm ce înseamnă o viaţă demnă, un comportament politic responsabil, despre ceea ce înseamnă stabilitate în politică, în a face proiecte politice care lasă amprenta asupra unei naţiuni într-o perioadă lungă. Toate astea le putem învăţa aici dacă suntem atenţi”, a declarat jurnaliştilor ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat pentru AGERPRES că, odată cu tăierea panglicii inaugurale, reprezentanţii instituţiei pe care o conduce se gândesc la elaborarea unui proiect care vizează dezvoltarea unui circuit turistic în zonă. Mai mult, şeful CJ Iaşi vrea ca la Palatul de la Ruginoasa să fie organizat cel mai mare festival de literatură din ţară.

Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”, a precizat pentru AGERPRES că Palatul „Al. I. Cuza” de la Ruginoasa îşi deschide de marţi porţile pentru marele public.

În perioada 2006-2010, edificiul, care a fost principala reşedinţă din Moldova a principelui Unirii, a făcut obiectul unui amplu program de restaurare în cadrul proiectului guvernamental „Reabilitarea Monumentelor Istorice din România” cu finanţare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Această etapă a fost urmată de faza de reamenajare a expoziţiei de bază la standardele europene contemporane, cu scopul de a imersa vizitatorul contemporan în atmosfera aristocraţiei veacului al XIX-lea. Aceste lucrări au vizat refacerea integrală a interiorului palatului, aşa cum a fost pe vremea când Elena Doamna a locuit aici. Costul lucrărilor este în valoare de aproximativ 7,8 milioane de lei.

În cadrul aceluiaşi proiect, s-au alocat fonduri pentru consolidarea, restaurarea şi amenajarea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” şi a Palatului Culturii.

Palatul din Ruginoasa, construit în 1804 în stil neogotic de logofătul Alexandru Sturza, funcţionează ca muzeu memorial dedicat domnitorului Al.I.Cuza şi se află în subordinea Complexului Naţional Muzeal Moldova.

Sursa: Agerpres

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.